Svijet

RIJEŠENA MISTERIJA TAMNE STRANE MJESECA - Rover se konačno približio dovoljno blizu! (VIDEO)

Autor Mia Stanković Izvor Kurir

Kineski rover se konačno približio dovoljno blizu da istraži objekat neobičnog oblika uočen na suprotnoj strani Mjeseca prošle godine. Otkriće je na mrežama nazvano ''misteriozna koliba''.

Izvor: Kurir

Sliku sivog objekta u obliku kocke na Mjesečevom horizontu objavio je Our Space, kanal povezan sa Kineskom nacionalnom svemirskom administracijom (CNSA), početkom prošlog mjeseca, prenosi RT.

Fotografiju je napravio kineski rover Jutu-2 kada je prelazio veliki krater Fon Karman. Tada je objavljeno da će roveru biti potrebno dva do tri mjeseca da stigne do objekta.

Dok je Jutu-2 putovao, ljudi su na internetu taj objekat nazvali ''misteriozna koliba'', sugerišući da bi to takođe mogla biti ''mjesečeva palata'' ili baza vanzemaljaca.

Istina je otkrivena u petak, kada je ''Our space'' objavio snimak izbliza onoga što se pokazalo kao obična stijena koja leži na obodu kratera.

Stijena je, međutim, imala neobičan oblik, napominje publikacija, dodajući da ga je tim koji kontroliše rover sa Zemlje nazvao "zec od žada".

"Toliko je zadivljujuće da je briljantno", napisao je na Tviteru Endrju Džons, novinar koji pokriva kineski svemirski program.

 Jutu-2 je sletio na Mjesec 2019. godine kao dio kineske misije Chang’e-4. To je prvi rover koji je istražio stranu Mjeseca koja nije vidljiva sa Zemlje.

Tagovi