Svijet

MAKRON: OJAČATI STRATEŠKU MOĆ I SUVERINITET EVROPE

Autor Mia Stanković Izvor MINA

Makron: Ojačati stratešku moć i suverenitet Evrope

Izvor: Tanjug/Olivier Hoslet, Pool via AP

Francuski predsjednik Emanuel Makron najavio je danas da će Francuska ojačati stratešku moć i suverenitet Evrope, nakon što je ta zemlja i formalno preuzela vođstvo nad evropskim blokom u narednih šest mjeseci.

Kako prenosi AP, lajtmotiv francuskog predsjedavanja u narednih pola godine biće potreba za većom autonomijom regiona.

Makron je zagovarao tu ideju otkad je došao na vlast prije pet godina, i iskoristiće rotirajuće predsjedavanje Savjetom Evropske unije (EU) da pokuša da to sprovede u djelo, navodi agencija.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen, Makron je rekao da će evorpski blok ovog semestra finalizovati takozvani strateški kompas EU, svoju geopolitičku strategiju koja se fokusira na izgradnju odbrambenih kapaciteta.

"To će nam omogućiti da imamo zajedničku evropsku poziciju u NATO-u i da djelujemo zajedno na koordinisaniji način", rekao je Makron i dodao da želi da razvije evropsku odbrambenu industriju i poveća tehnološku autonomiju bloka.

Usred dugotrajnih tenzija između Rusije i Ukrajine, Makron je dodao da će EU pripremiti i predloge za "arhitekturu evropske bezbjednosti" koja još u velikoj mjeri zavisi od Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a.