Svijet

NOVE ŽRTVE SUKOBA U KAZAHSTANU: Rusija poslala trupe, uhapšeno 2.000 ljudi, pronađeni OBEZGLAVLJENI policajci (VIDEO)

Autor Mia Stanković Izvor mondo.rs

Novo nasilje izbilo je u četvrtak u glavnom gradu Kazahstana, Almatiju, nakon što je Rusija preko noći poslala trupe da uguši ustanak širom zemlje u jednom od najbližih bivših sovjetskih saveznika Rusije.

Izvor: Youtube/screenshot/Telegraph

Policija u glavnom gradu Almatiju saopštila je da je tokom noći ubila desetine napadača. Vlasti su saopštile da je najmanje 18 pripadnika bezbednosnih snaga poginulo, uključujući dvojicu koji su pronađeni obezglavljeni. Uhapšeno je više od 2.000 ljudi.

Nakon noćnih sukoba između demonstranata i vojnika na ulicama, predsjednička rezidencija u gradu i kancelarija gradonačelnika bili su u plamenu, a izgoreli automobili su se vidjeli širom grada, rekli su novinari "Rojtersa".

Vojno osoblje je povratilo kontrolu nad glavnim aerodromom, koji su ranije zauzeli demonstranti. Večeras došlo je do novih sukoba na glavnom trgu u Almatiju, Trgu Republike, koji su tokom većeg djela dana naizmjenično zauzimale vojne trupe i stotine demonstranata.

Rusko raspoređivanje vojske je bilo kockanje Kremlja da bi brzo vojno dejstvo moglo da osigura njihove interese u centralnoazijskoj državi koja proizvodi naftu i uranijum, tako što će brzo suzbiti najgore nasilje u 30 godina nezavisnosti Kazahstana.

Reporteri su čuli eksplozije i pucnjavu dok su vojna vozila i veliki broj vojnika napredovali, iako je pucnjava ponovo prestala poslije noći. Novinska agencija "TASS" citirala je svjedoke koji su rekli da su ljudi ubijeni i ranjeni u novoj pucnjavi.

Pobuna, koja je počela kao protest protiv novogodišnjeg poskupljenja goriva, eruptirala je u srijedu, kada su demonstranti uzvikujući slogane protiv predsjednika države Nursultana Nazarbajeva upali i zapalili javne zgrade u Almatiju i drugim gradovima.

Tagovi