Svijet

OD DANAS EVROPSKOM UNIJOM PREDSJEDAVA FRANCUSKA

Autor Mia Stanković Izvor Pobjeda

Francuska danas preuzima predsjedavanje Evropskom unijom (EU), a zvanični Pariz najavljuje da će u fokusu biti pitanja suvereniteta i izgradnje novog modela privrednog rasta, ističe Pobjeda.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Oporavak, snaga, pripadnost", slogan je koji je Francuska izabrala za polugodišnje vođenje Unije, prenose agencije.

Francuska kao regione od posebnog strateškog značaja izdvaja Zapadni Balkan, Afriku, prenosi Pobjeda.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron najavio je da će u junu biti organizovana konferencija o Zapadnom Balkanu, “koji je više od susjeda, jer se nalazi u srcu Evrope”.

Makron je najavio politiku ponovnog angažovanja i investicija EU na Zapadnom Balkanu i ocijenio da je politički i ekonomski rad na regionu - rad na suverenosti cijele Evrope.

Francuska će, u kontekstu zaštite evropskih granica, pokušati da pomakne sa mrtve tačke pregovore o novom migracionom paktu, o kojem se već godinama bezuspješno raspravlja, navodi Pobjeda.

S francuskim predsjedavanjem počinje i novi predsjednički trio, koji čine Češka, koja će predsjedavati u drugoj polovini godine, i Švedska, u prvoj polovici sljedeće godine.

Predsjednički trio uveden je sporazumom iz Lisabona kako bi se osigurao kontinuitet rada u Vijeću EU-a.

Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u idućih 18 mjeseci, prenosi Pobjeda.