Svijet

OTAC SILOVAO ĆERKU VIŠE OD 3.000 PUTA, DRŽAO JE U PODRUMU 24 GODINE! Napravio joj 7 dece, monstruma puštaju na slobodu?

Autor Mia Stanković Izvor mondo.rs

Fricl je postao poznat širom sveta kada je otkriveno da je svoju ćerku Elizabet držao zaključanu u zvučno izlovanoj tamnici

Izvor: Profimedia

Jozef Fricl, jedan od najpoznatijih zatvorenika u Austriji, mogao bi za par godina biti pušten na slobodu. Ovaj 86-godišnjak se trenutno nalazi u zatvoru Štajn. Fricl je postao poznat širom sveta kada je otkriveno da je svoju ćerku Elizabet držao zaključanu u zvučno izlovanoj tamnici ispod porodične kuće u Austriji, silovao ju je više od 3.000 puta i ona je zbog toga rodila sedmero dece između 1984-2008. godine.

Troje od te dece takođe su držana godinama u podrumu. Za ove zločine, koji su ušli u kriminalističke anale, on je 2009. osuđen na doživotnu kaznu i upućivanje u ustanovu za psihički poremećene prestupnike.

Friclu bi moglo biti odobreno podnošenje zahteva za prevremeno puštanje na slobodu 2024. ako se ustanovi da više ne predstavlja opasnost i jer će do tada odslužiti 15 godina zatvorske kazne za svoje zločine.  Ako mu se odobri izlazak iz zatvora, provešće u zatvoru skoro deset godina manje nego što je u zatočeništvu držao svoju ćerku.

Ranije ove godine, nadležni sudija pokrajinskog suda u Kremsu naložio je da se mera pritvora u ustanovi za psihički poremećene prestupnike od 1. decembra prekine. To je značilo da se Fricl prebacuje u zatvorski blok za socijalizaciju.

Silovao ćerku
Izvor: Youtube/Real Stories

Međutim, državno tužilaštvo se usprotivilo ovom planu i odmah se žalilo na odluku. Sada je Viši regionalni sud preuzeo slučaj i imenovao je veštaka za ispitivanje kako bi se utvrdilo Friclovo psihijatrijsko i neurološko stanje nakon više od 10 godina zatvora, od kojih je veći deo proveo odvojen od drugih zatvorenika.

Ako stručnjak otkrije bilo kakve abnormalnosti, Fricl će morati da ostane u zatvorskom sistemu i neće imati pravo da traži prevremeno puštanje na slobodu, a ako stručnjak oceni da je 86-godišnjak 'zdravog uma', tada bi jedan od najozloglašenijih evropskih kriminalaca mogao da bude pušten iz zatvora već 2024. godine.

Potpredsednik Regionalnog suda u Kremsu, Ferdinand Šuster, rekao je da se mišljenje veštaka očekuje do kraja januara, iako su šanse da Fricl bude proglašen mentalno zdravim i sudije mu odobre slobodu, veoma male.

Tagovi