Svijet

IZRAEL ODLAŽE IMUNIZACIJU ČETVRTOM DOZOM!

Autor Mia Stanković Izvor Vijesti

Generalni direktor Ministarstva zdravlja bi tek trebalo da odobri kampanju jer trenutno proučava podatke iz Velike Britanije koji nagovještavaju da omikron soj koronavirusa izaziva manje ozbiljnu bolest od soja delta, prenose Vijesti.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ministarstvo zdravlja Izraela odlučilo je da ne počinje imunizaciju četvrtom dozom vakcine protiv kovida-19 od nedjelje, kako je bilo planirano za starije od 60 godina, javio je TV Kanal 13.

Kako je navedeno, generalni direktor Ministarstva zdravlja Nahman Aš bi tek trebalo da odobri kampanju vakcinacije četvrtom dozom jer trenutno proučava podatke iz Velike Britanije koji nagovještavaju da omikron soj koronavirusa izaziva manje ozbiljnu bolest od soja delta.

TV Kanal 13 konstatuje da u slučaju da bude više takvih podataka Aš možda neće podržati preporuku od utorka uveče da se u ovoj fazi četvrtom dozom vakcinišu Izraelci stariji od 60 godina, zdravstveni radnici i rizične grupe stanovnika, već da se o tome dalje diskutuje, zaključuju Vijesti.

Izrael je bio na putu da postane prva zemlja u svijetu koja bi imunizovala četvrtom dozom vakcine pojedine grupe stanovnika.

Izraelski javni servis Kan javio je da će generalni direktor Ministarstva zdravlja po svoj prilici do sredine naredne nedjelje odlučiti da li da odobri četvrtu dozu.

Premijer Izraela Naftali Benet želi da imunizacija dodatnom dozom počne što prije, ali zna da će generalni direktor ministarstva donijeti konačnu oduku.

U Izraelu je više od 4,1 miliona od ukupno 9,3 miliona stanovnika primilo, treću, buster dozu vakcine protiv kovida-19, javljaju Vijesti.

Tagovi