Svijet

OTKRIVENO BIĆE SA NAJVIŠE NOGU OD SVIH ŽIVOTINJA: Naučnici ga pronašli duboko u rudniku, nazivaju ga "čudom evolucije"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Australijski naučnici otkrili su životinju koju nazivaju "čudom evolucije", prvog pravog milipeda ili stonogu koja ima preko 1.000 nogu. Odrasla ženka u studiji imala je 1.306 nogu, a druga 998.

Izvor: YouTube/Printscreen/Trio Science

Naučnici u Australiji otkrili su izduženu stonogu (milipeda) sa više nogu od bilo koje druge poznate životinje. Novootkrivena vrsta ima više od 1.300 nogu u telu dugačkom oko 95 milimetara.

Stvorenje je nazvano "Eumillipes persephone", i pronađeno je skoro 60 metara pod zemljom u rudarskom regionu u zapadnoj Australiji. Prethodni rekorder bila je kalifornijska vrsta stonoge sa 750 nogu.

"Ranije nijedna poznata stonoga zapravo nije imala 1.000 nogu uprkos nazivu 'miliped' koji znači 'hiljadu stopala", rekao je agenciji Rojters entomolog Pol Marek, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu "Sajentifik Riports".

Naučno ime životinje znači "pravih hiljadu stopa". Persefona je referenca na grčku mitologiju, u kojoj to ime nosi kraljica podzemlja. Kao i mnoge podzemne životinje, stonoga nema oči i bezbojna je. Naučnici sumnjaju da živi na gljivama.

Odrasla ženka u studiji imala je 1.306 nogu, a druga 998. Dva odrasla mužjaka imala su 818 nogu i 778 nogu. Stonoge su se prvi put pojavile pre više od 400 miliona godina. Danas postoji oko 13.000 vrsta.

Naučnici otkrili pravu stonogu sa preko 1.000 nogu
Izvor: Youtube/ Trio Science

"Po mom mišljenju, ovo je zadivljujuća životinja, čudo evolucije", rekao je koautor studije Bruno Buzato, glavni biolog u kompaniji "Benelongia Envajromental Konsaltants" u Pertu, Australija, dodajuči:

"To predstavlja najekstremniji broj do sada pronađen kod stonoga, koje su bile prve životinje koje su osvojile kopno."