Svijet

PROCURIO TAJNI DOKUMENT GUGLA O VAKCINAMA: Evo šta traže od svojih zaposlenih koji ODBIJAJU imunizaciju!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Zaposleni u "Guglu" koji nisu vakcinisani mogli bi da budu stavljeni na prinudni odmor, a zatim otpušteni iz kompanije ako ne poštuju njena pravila u vezi sa pandemijom kovid-19, navodi se u internom dopisu do kojeg je došao "CNBC".

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ova poslovna politika će navodno uticati na zaposlene koji bi potpali pod nadležnost mjera predsjednika Bajdena u vezi sa vakcinama, koji se trenutno suočava sa izazovima u Senatu i sudskom sistemu.

Prema dopisu, "Gugl" je svojim zaposlenima dao rok do 3. decembra da pošalju dokaze o vakcinaciji ili dobiju odobrenje za medicinsko ili vjersko izuzeće.

Kompanija kaže da će svako ko ne uradi nijednu od ovih stvari do 13. januara biti stavljen na plaćeno administrativno odsustvo od 30 dana. Ako se i dalje ne pridržavaju propisa nakon 30 dana, mogli bi da se suoče sa neplaćenim odsustvom do šest mjeseci, a zatim budu otpušteni, navodi "CNBC".

Kompanija "Gugl" ne poriče ovakvu politiku firme. Portparol "Gugla", Lora Li Erikson, rekla je za medije:

"Kao što smo ranije naveli, naši zahtjevi za vakcinacijom su jedan od najvažnijih načina na koji možemo da sačuvamo svoju radnu snagu i da naše usluge funkcionišu. Posvećeni smo da učinimo sve što je moguće da pomognemo našim zaposlenima koji mogu da se vakcinišu da to učine, i čvrsto stojimo iza naše politike vakcinacije."

Izvještaj "CNBC-a" ističe da možda postoje neke opcije za nevakcinisane zaposlene - dok kompanija očekuje da će se mjere predsjednika Bajdena primijeniti uglavnom na sve, zaposleni mogu da traže pozicije koje nisu obuhvaćene njima, vjerovatno one izvan kancelarije.

Ako nađu takve pozicije (ili ih već imaju), takođe bi morali da budu u mogućnosti da obavljaju posao na daljinu. "Gugl" zahtijeva da zaposleni u kancelariji budu vakcinisani, navodno rekavši da često testiranje nije prihvatljiva alternativa. Postoji i opcija da se zatraži izuzeće.

Iako kompanija nije utvrdila kada će zaposleni morati da se vrate u kancelariju nakon pojave omikron soja virusa, očekuje se da će veliki dio njene radne snage ostati na svojim pozicijama. Međutim, "CNBC" navodi da će čak i radnici na daljinu morati da budu vakcinisani ako su obuhvaćeni novim mjerama.

Tagovi