Svijet

ŽENE IZ OVOG PLEMENA MORAJU DA NOSE ČEPOVE ZA NOS CEO ŽIVOT! Bizarna tradicija i neobičan simbol ženske zrelosti (FOTO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Odlučeno je da ženama tetoviraju lice i ubace im crne čepove u nos dok su još veoma mlade kako bi ih učinili manje privlačnim i lepim.

Izvor: Profimedia

Narod Apatani ili Tanis vode poreklo od plemena koje je migriralo u visoravan Apatani u okrugu Subansiri u indijskoj državi Arunačal Pradeš. Danas, narod Apatani naseljava dolinu Ziro. Oduvek su bili poznati po poljoprivrednim veštinama i neobičnoj tradiciji, koja iako nigde nije zapisana, prenosi se decenijama iz generacije u generaciju.

Najnoviji popis stanovništva navodi da ih je danas nešto manje od četrdeset i četiri hiljade. U jednoj od tih priča se krije razlog zašto mnoge od žena u plemenu imaju tetovaže na licima i ogromne crne čepove u nozdrvama.

Pre mnogo godina, prema legendi, žene iz ovog plemena su važile za najlepše u ovoj području i stoga su ih muškaci iz susednih plemena često otimali i prisiljavali na brak. Kako bi zaustavili ovu praksu, odlučeno je da ženama tetoviraju lice i ubace im crne čepove u nos dok su još veoma mlade kako bi ih učinili manje privlačnim i lepim.

Žene i devojke Apatani tetovirale bi vrlo specifične uzorke na licu, šest plavih linija na bradi i jednu široku liniju po sredini čela koja potiče od linije kose i završava na vrhu gornje usne. Možda je ova praksa počela kao mera predostrožnosti za zaštitu žena od otmice, ali je postala vitalni deo kulture i tradicije Apatanija.

Ova vekovna tradicija je primećena sve do 1970-ih godina, kada je vlada uvela zabranu takvih nehumanih modifikacija na licu. Danas, samo poslednja generacija starijih žena iz plemena Apatani ima istaknute ambleme na licu, kao podsećanje na kulturnu praksu koja je obeležila dobar deo njihove prošlosti.

Zemlja na kojoj žive Apatani trenutno je proglašena UNESCO-vom kulturom svetske baštine, jer Apatani, koji su bili sastavni deo razvoja područja, tu žive vekovima. Apatani govore utohtoni jezik koji se takođe naziva Apatani, ali i engleski.

Apatani
Izvor: Youtube/National Geographic

Tagovi