Svijet

OVAKO KOLUMBIJSKA MAFIJA KUVA KOKAIN: Policija upala u laboratoriju, pohapsila 5 ljudi, zaplijenila 50 kila droge!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Pripadnici španske Nacionalne policije otkrili su tajnu laboratoriju za proizvodnju kokaina. Ovim povodom slobode je lišeno pet osoba, a zaplijenjeno je 50 kilograma čistog kokaina i 3.000 litara hemikalija potrebnih za ekstrakciju iz sirovog lišća biljke koke.

Izvor: Twitter/printscreen/@policia

Prema saopštenju španske policije, četvoro uhapšenih bili su kuvari, od kojih su dvojica iz Kolumbije, dakle osobe sa potrebnim znanjem hemije za ekstrakciju droge.

Kriminalna organizacija je imala svu neophodnu infrastrukturu za proizvodnju oko 150 kilograma kokaina na mjesečnom nivou. Prva prostorija bila je skromno nameštena, i u njoj su kuvari bili smješteni.

 U dnevnom boravku kuće je u poslednjoj fazi hemijskog procesa, prije kristalizacije, pronađeno oko 50 kilograma kokain hidrohlorida (čiste soli kokaina).

Tu se nalazio prostor za filtriranje, presovanje i pakovanje, a kuvarima je obezbijeđena i soba za sušenje i završno pakovanje droge. Takođe su imali brojne potrebne uređaje za proizvodnju droge, rečeno je iz španske policije.

Istraga je počela u januaru 2021. godine, kada je policija primila dojavu o prisustvu kriminalne organizacije koja je, navodno, napravila tajnu laboratoriju na jugu Madrida, gdje se kokain odvajao od biljke u vidu paste, hemijski prerađivao i distribuirao dalje.

Policija je uspjela da dobije tačnu lokaciju i druge informacije o kriminalnoj organizaciji. Zahvaljujući međunarodnoj saradnji, policija je saznala za postojanje grupe trgovaca drogom u zemlji koji su čekali na veliku pošiljku stimulativne supstance sakrivene u pomorskom brodskom kontejneru koji je putovao za Valensiju.