Svijet

UKRAJINA I SAD U STRAHU OD RUSKE INVAZIJE: NATO odbio da se povuče, ovako se dobrovoljci pripremaju za novi rat (VIDEO)

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Američke i ukrajinske obavještajne službe vjeruju da bi u januaru 2022. Rusija mogla da pokrene invaziju na Ukrajinu.

Izvor: YouTube/Printscreen/Coffee or Die Magazine

Predsjednik SAD-a Džozef Bajden i predsjednik RF Vladimir Putin održali su on-lajn sastanak na temu krize u Ukrajini, nakon čega je Moskva zatražila da NATO zaustavi širenje na istok, tačnije u Ukrajinu i Gruziju.

 NATO je taj predlog glatko odbio uz poruku kako Kremlj o tome neće odlučivati. Pretpostavlja se, kako je javio "Vašington Post", da bi Rusija mogla da krene u invaziju na više frontova sa oko 175.000 vojnika, podijeljenih u oko 100 taktičkih grupa.

Rusija je 2014. godine uspješno zauzela i pripojila Krim sa samo oko 25.000 vojnika. Prema navodima medija, cijela ukrajinska vojska ima tek nešto više vojnika nego što je Rusija namijenila za invaziju uz velike manjkove u oklopu vozila, vazduhoplovstvu i možda najvažnije, raketnom arsenalu.

Vojno-istorijski portal "Coffee or Die" magazin našao se u okolini Kijeva, gdje se pridružio vodu dobrovoljaca teritorijalne odbrane kako bi bliže istražio kako teku pripreme za mogući rat i odbranu ukrajinske slobode.

Ukrainci se pripremaju za invaziju Rusije
Izvor: YouTube/Coffee or Die Magazine

U šarolikom vodu ima advokata, preduzetnika, IT stručnjaka, domaćica i čitavih porodica. Jedna od pripadnica, inače ljekarka, u snimku kaže: "Ja sam normalna žena, imam stalni posao, imam kuću, baštu, troje djece, deset mačaka i dva psa. Moj sin i muž su ovdje sa mnom".

"Došla sam ovde da naučim kako se barata puškom, da mogu da odbranim sebe i djecu", kaže druga pripadnica dobrovoljaca, stručnjak za sajber-sigurnost.

"Mislim da je dužnost svakog ko može da nosi pušku da se odazove i da bude spreman", zaključuje jedan od pripadnika teritorijalne odbrane koja se sama opremila i naoružala.

Tagovi