Svijet

KINA PRAVI HIPERSONIČNI AVION - NA PUT OKO SVIJETA ZA 60 MINUTA! Moći će da razvije 5 puta veću brzinu od zvuka (VIDEO)

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Avion dugačak 148 stopa (45 metara) je skoro za trećinu veći od Boinga 737 i ima delta krila slična Konkordu, ali sa vrhovima okrenutim nagore.

Izvor: Youtube/The Free and Tv of world/screenshot

Kina gradi hipersonični avion koji će se kretati brzinom od skoro 20.000 kilometara na sat i koji će navodno moći da odveze 10 putnika do bilo koje tačke na svijetu u roku od sat vremena.

Avion dugačak 148 stopa (45 metara) je skoro za trećinu veći od Boinga 737 i ima delta krila slična Konkordu, ali sa vrhovima okrenutim nagore. Zvaničnici imaju za cilj da oforme flotu aviona do kraja 2035. godine i da prošire avione za prevoz 100 putnika do 2045. godine - iako njihova svrha još nije razjašnjena.

Avion će zahvaljujući svom složenom dizajnu moći da postigne pet puta veću brzinu od zvuka. Na prototipu rade kineski svemirski naučnici koji su učestvovali u kineskim misijama na Mars i Mjesec.

Zasnovali su dizajn aviona na Boeing Manta Ks-47C, koji je bio dio projekta koji je Nasa napustila 2000. godine jer je bio preskup. Ming Han Tang, bivši inženjer u Nasinom hipersoničnom programu, dizajnirao je tehnologiju dvostepenog vozila (TSV) koja koristi dva odvojena motora bez pokretnih djelova na svakoj strani aviona.

Hipersonični avion
Izvor: Youtube/the Free and Tv of world

U radu objavljenom u Journal of Propulsion Technologi, tim je rekao da iako prototip možda neće stići u proizvodnju, "razumijevanje njegovog mehanizma rada može pružiti važne smjernice za razvoj hipersoničnih aviona i motora". Inženjeri su koristili novi aerodinamički model, koji se pokazao efikasnim u najnovijim kineskim svemirskim misijama, da vide koliko će se avion dobro ponašati na velikim visinama.

Tagovi