Svijet

SLETANJE OD KOGA ZASTAJE SRCE: Pogledajte kako pilot spušta avion na pistu dok OLUJA divlja na zapadu Engleske (VIDEO)

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Putnici na letu za Mančester u Engleskoj, bili su prilično srećni kada je njihov avion u utorak sleteo na aerodrom usred jake oluje.

Izvor: YouTube/printscreen/The Sun

Avion je sleteo usred oluje Bara, koja je donela jake vetrove koji su dostizali udare i do 80 kilometara na čas širom zapadne Engleske. Najveći udari na aerodromu u Mančesteru zabeleženi su od 61 kilometar na čas tokom dana u utorak.

Naleti, kada naiđu preko piste, mogu dovesti do problematičnog sletanja, ali piloti su dobro obučeni da slete u tim uslovima.

"To je rutina", kaže za "FOKS Vreme" stručnjak za avijaciju Džejms Pol Dajs. On kaže da piloti imaju dva manevra kada se nose sa bočnim vetrom: mogu da drže krilo dole u ​​vetar i drže središnju liniju kormilom aviona, ili da urade ono što se naziva metodom "krabe".

 "Dozvolite avionu da se kreće kao kraba (nastavite napred, ali se okrenete pod uglom u odnosu na pistu)", kaže on, "a zatim centrirajte avion u poslednjem trenutku koristeći kormilo."

Pogledajte zastrašujući snimak sletanja usred oluje:

Avion sleće u Mančester tokom oluje
Izvor: YouTube/ The Sun

Avion je bezbedno sleteo. "Mnogi veći mlaznjaci mogu da podnesu bočni vetar od 64 kilometra na sat", rekao je Dajs. "Ova ograničenja su zasnovana na izdržljivosti kormila."

Tagovi