OD 1. JANUARA

BJELORUSIJA UVODI SANKCIJE CRNOJ GORI

Autor Gordana Bojanić

Bjelorusija od 1. januara 2022. godine uvodi embargo na uvoz širokog spektra prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije protiv zvaničnog Minska, saopštila je pres-služba bjeloruske vlade.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

"Utvrditi spisak robe, porijeklom iz EU i njenih članica, SAD, Kanade, Norveške, Albanije, Islanda, Sjeverne Makedonije, Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore, Švajcarske, zabranjene za uvoz na teritoriju Bjelorusije i prodaju na teritoriji Bjelorusije", navodi se u dokumentu objavljenom na portalu pravnih informacija.

Kako je precizirano, za samo 10 mjeseci ove godine Bjelorusija je iz pomenutih „zemalja koje sprovode diskriminacionu politiku i realizuju neprijateljske akcije protiv nje“ uvezla hranu i prehrambene proizvode u vrijednosti od preko 530 milina dolara.

Pres-služba vlade Bjelorusije ističe da je odluka donijeta „s obzirom na stalne pokušaje kolektivnog Zapada da izvrši nezakoniti sankcioni pritisak na zemlju“.

Na listi hrane čiji je uvoz zabranjen našle su se mesne prerađevine, so, konditorski proizvodi, mlijeko, orasi, voće i žive svinje.

Embargo se neće odnositi na hranu za bebe i neke druge artikle.

Takođe se napominje da će istovremeno biti preduzete mjere kako bi se obezbijedila ravnoteža na potrošačkom tržištu, između ostalog i pomoću proizvoda domaće proizvodnje. Roba koja se ne proizvodi u Bjelorusiji, a čiji je uvoz zabranjen, biće zamijenjena robom iz prijateljskih država, javlja pres-služba.

Glavne odredbe stupaju na snagu 1. januara 2022. godine i važe šest mjeseci.

U slučaju dalje negativne dinamike odnosa lista zabranjenih proizvoda može se dopuniti, precizirano je u saopštenju.