Svijet

NAUČNICI ZBUNJENI: OMIKRON SE U AFRICI MUNJEVITO ŠIRI, ALI PACIJENTI NEMAJU SIMPTOME KORONE!

Autor Gordana Bojanić Izvor jutarnji.hr

Naučnici u Južnoafričkoj republici, gdje se omikron brzo širi, kažu da možda uzrokuje blaže oblike covida-19 od drugih varijanti koronavirusa, ali je nejasno hoće li tako i ostati

Izvor: taramara78/Shutterstock.com

Predsjednik Južnoafričke republike rekao je u ponedjeljak da se omikron varijanta koronavirusa SARS-CoV-2 u toj zemlji širi brže nego ikad, ali da postoje indikacije da uzrokuje blaže oblike covida-19 od drugih sojeva koronavirusa, piše The New York Times.

Naučnici u velikom kliničkom centru u Pretoriji rekli su da su trenutno njihovi pacijenti s koronavirusom mnogo manje simptomatični od onih koje su liječili prije i da je slična situacija u drugim bolnicama u zemlji. Kako su rekli, većina pacijenata zaraženih koronavirusom primljeno zbog drugih oboljenja i da nemaju simptome covida!

Naučnici, međutim, upozoravaju da se ne treba previše oslanjati na dobre vijesti poput onih da omikron uzrokuje potencijalno blaži covid, a ni na loše poput onih da imunitet na covid stečen prirodnim putem ne štiti od omikrona.

Kako svijet još uvijek ne zna dovoljno o omikronu, mnoge države su odgovorile strogim mjerama koje uključuju ograničenja putovanja i obvezno vakcinisanje. Svjetski lideri, ranije kritikovani zbog blagih mjera, sada žele da ostave utisak odlučnosti. Neki stručnjaci, međutim, sumnjaju da su pretjerali kada su ograničili putovanja.

Zaraze omikronom za sada su evidentirane u 30 zemalja na šest kontinenata. Radnici u zdravstvu i znanstvenici kažu da je moguće da je omikron najzaraznija varijanta koronavirusa i da bi uskoro mogao zamijeniti deltu kao dominantni soj virusa. Mnogi zbog toga strahuju da bi svijet mogao ući u novi ciklus bolesti, lockdowna i ekonomske patnje, a ne da bi se napokon mogao vratiti "na staro".

Izvještaj koji su proteklog vikenda objavili ljekari iz Pretorije dao je dosad najveću podršku tezi da omikron nije toliko opasan, ali autor izvještaja dr. Fareed Abdullah kaže da iz njega ne treba tako spremno izvlačiti zaključke.

On je rekao je da je 29 od 42 pacijenta koje je pregledao prošlog četvrtka normalno disalo, a da ih je 13 dobijalo dodatan kiseonik. Četvero je patilo od oboljenja koja nisu bila povezana s covidom.

Samo je jedan od ta 42 pacijenta bio u intenzivnoj njezi. Taj je podatak u skladu s podacima koje je  objavio Nacionalni institut za zarazne bolesti Južne Afrike, a koji je konstatovao da je tokom protekle dvije nedjelje u intenzivnoj njezi uprkos povećanju broja zaraženih koronavirusom bilo tek 106 pacijenata.

U izvještaju Instituta pisalo je da većina pacijenata primljena zbog oboljenja koja nisu bila povezana s covidom te da se otkrilo da su zaraženi samo zato što bolnica sve pacijente obavezno testira na koronu. U izvještaju se takođ navodi da je ranije u bolnicama bilo mnogo više straijih osoba.

Ljekari takođe kažu da povećanje broja hospitalizovanih kada je riječ o omikronu "još uvijek kasni" i da broj preminulih ne raste uprkos većem broju zaraženih.