Svijet

UBILI MI KĆERKU, ISKASAPILI TRUDNICU I DECU: Ispovest majke koja je preživela sektaški MASAKR - u šupi napravili KLANICU

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Sekta se zvala "Novo Božije svetlo".

Izvor: Youtube/ AP Archive/screenshot

Sud u Pamani, u petak je izrekao maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora za sedam pripadnika sekte koji su ubili ženu i šestoro dece tokom verskog obreda u udaljenom delu ove centralnoameričke zemlje.

Sud u provinciji Bokas del Toro osudio je još dvojicu pripadnika kulta "Novo Božije svetlo" na po 47 godina zatvora. Kult je "normalno" funkcionisao oko tri godine u zaseoku Ngabe Bugle u El Teronu na panamskoj obali Kariba, ali seljani su rekli da se promenio nakon što je jedan član imao viziju u kojoj je propovednicima laicima rekao da su oni "izabrani" da istrebe nevernike.

 Vlasti su saopštile da su članovi kulta koristili Biblije, palice i mačete da udaraju vernike, od kojih su neki bili primorani da se skinu i hodaju bosi po žaru. Dana 13. januara 2020. kult je pozvao izvestan broj seljana u svoju improvizovanu crkvu u dugačkoj drvenoj šupi.

Jedna od 14 ljudi spasenih iz crkve, Dina Blanko, rekla je da je otišla sa svojom devetogodišnjom ćerkom, koja je imala epilepsiju, 15-godišnjim sinom i ocem. Kada su stigli, rečeno im je da ne otvaraju oči i da se uhvate za ruke i mole.

Sekta u Panami
Izvor: YouTube/AP Archive

"Osetila sam da me je nešto udarilo u glavu, a onda ne znam šta mi se dogodilo, samo sam pala na kolena", rekla je Dina prošle godine za Asošijeted pres. 

Među mrtvima je bila Blankina ćerka, njena trudna komšinica i petoro ženine dece. Njihova tela su bačena u sveže iskopanu zajedničku grobnicu na seoskom groblju.

Selo od oko 300 stanovnika u velikoj meri je odsečeno od spoljašnjeg sveta. Stanovnici moraju satima da hodaju strmim i blatnjavim uskim putevima do čamaca koji ih mogu prevesti duž reke do drugih sela koja imaju struju, telefone, zdravstvene ambulante i policiju.

Tagovi