Svijet

OMIKRON STIGAO U GRČKU: Oglasio se ministar zdravlja otrkiven PRVI SLUČAJ na Kritu!

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Zaražen je grčki državljanin na Kritu, koji je nedavno stigao iz Južne Afrike.

Izvor: Photocarioca/Shutterstock.com

U Grčkoj je otkriven prvi slučaj novog soja korona virusa, omikron, potvrdio je u danas ministar zdravlja te zemlje Tanos Plevris.

Kako je rekao, zaražen je grčki državljanin na Kritu, koji je nedavno stigao iz Južne Afrike.

Ministar Plevris je naglasio da su ispoštovani svi karantinski protokoli i protokoli praćenja.

Da podsetimo, prve slučajeve zaraze omikronom prijavile su Portugal, Švajcarska, Danska, Holandija, Austrija, Nemačka, Češka, Italija, Velika Britanija i Belgija. Pored evropskih zemalja, novi soj je potvrđen još u Australiji, Bocvani, Kanadi, Hongkongu i Izraelu.

Omikron još nije stigao u Srbiju, potvrdila je juče direktorka "Batuta" Verica Jovanović koja je dodala da se prati stanje u svim državama sveta, kako ne bi bilo iznenađenja.

 Direktorka "Batuta" je istakla da ne znamo da li osobe koje su već preležale kovid mogu ponovo da obolele i da li će klinička manifestacija ovog virusa biti sa težim oblicima...

"I ne znamo da li probija zaštitu vakcinacijom ili ne u potpunosti, ali sigurni smo da osoba koja je vakcinisana ne treba da brine, treba da primenjuje mere i da bude spokojna ukoliko je ostvarila potpunu vakcinaciju i vakcinaciju trećom dozom", rekla je Jovanović.

Juče je na sednici Kriznog štaba doneta nova mera zabrane slobodnog ulaska putnika iz rizičnih zemalja. Putnici iz Južne Afrike i zemalja Malavi, Bocvana, Namibija, Zimbabve će biti podvrgnuti merama. Na samom aerodormu će biti rađen PCR test. Ako su negativni biće 14 dana u karantinu, sa obavezom da sedmog dana urade još jedan PCR test.

"U slučaju da su pozitivni biće prebačeni u kovid ambulantu. Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksijem uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a", potvrdila je Darija Kisić Tepavčević.