Svijet

OVO JE TREZOR SUDNJEG DANA! Može da izdrži udar asteroida i nuklearne bombe!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Temperature na ovom mjestu mogu dostići -46,3 °C i bukvalno nema sunčeve svjetlosti 153 dana u godini.

Izvor: Profimedia

Neki je zovu "Nojeva barka biljne raznovrsnosti“. Drugi kažu da je to Trezor sudnjeg dana". Bilo kako bilo, ova građevina je izgrađena tako da može da izdrži udare asteroida i nuklearne bombe. Globalni trezor u kome se čuva sjemenje iz cijelog svijeta na arktičkom arhipelagu Svalbarda je praktično neprobojan. I još nešto, nemojte očekivati da će vam biti dozvoljeno da uđete unutra.

Spitbergen, jedino naseljeno ostrvo arhipelaga Svalbard, nalazi se na samo 1.300 kilometara od Sjevernog pola. Nije lako doći do njega - Svalbard je najseverniji na kome osoba može da sleti redovnim letom, a između naselja na ostrvu nema puteva. Temperature mogu dostići -46,3 °C i bukvalno nema sunčeve svjetlosti 153 dana u godini. A tu su i polarni medvjedi. Sve u svemu, to je savršeno mjesto za izgradnju super bezbednog objekta bez ulaganja u skupe mjere bezbjednosti.

"Svalbard Global Seed Vault", kojim upravlja “Global Crop Diversity Trust”, je praktično svjetska polisa osiguranja. Ovdje se čuvaju zalihe sjjemena na Zemlji kako bi čovečanstvo moglo da počne ispočetka u slučaju globalnih katastrofa sličnih Armagedonu.

Srećom, postoje neke dodatne pogodnosti kada je u pitanju ova akrtička klima, osim što nezvane posjetioce drži na pristojnoj distanci. Na primjer, mogućnost zemljotresa je nula, pa čak i ako dođe do nestanka struje i kvara sistema za hlađenje, temperatura neće preći -4 °C. Plus, svod je zapravo 100 metara unutar planine, a vidljiv je samo ulaz. Čak i u slučaju topljenja leda u budućnosti zbog klimatskih promjena, Trezor i dalje ne bi bio pogođen, jer je izgrađen na 150 metara nadmorske visine. U stvari, sa globalnim trezorom koji održava optimalnu temperaturu od -18ºC, stručnjaci vjeruju da bi sjeme u njemu moglo da preživi hiljadama godina.

Trenutno preko milion sjemena – svako pojedinačno zatvoreno u paket otporan na toplotu – leži tamo. Sjeme je iz cijelog svijeta – svaka zemlja ima prava i pristup sopstvenom sjemenu i jedina može da otvori kutije i da ih povuče. Prema riječima stručnjaka za virtuelnu turu unutar trezora (ne može biti fizičkog obilaska) ovdje nema granica. Na policama trezora postoji 13.000 godina vrijedna poljoprivredna istorija čovječanstva, tako da je razumljivo da je sve urađeno kako bi se osigurala maksimalna bezbjednost.

Tagovi