Svijet

OVA ZEMLJA ZATVORILA KAFIĆE I RESTORANE! Korona brojke zabrinjavajuće, uvela stroge mere, trajaće tri nedelje!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

U petak 13 putnika koji su stigli na aerodrom Shipol bili su pozitivni na novi soj.

Izvor: Shutterstock/Monkey Business Images

Usled povećanja broja kovid infekcija i pre nego što je zabeležen prvi slučaj novog soja, omikrona, Holandija je od danas u oštrijem lokdaunu. Kafići, restorani, neprehrambene radnje, bioskopi i pozorišta će morati da budu zatvoreni u periodu od 17.00 do 5.00. Mere će trajati minumum tri nedelje.

Restriktivne mere su stupile na snagu nekoliko sati nakon što je ministar zdravlja Hugo de Jonge objavio da je 13 putnika koji su u petak stigli na aerodrom Shipol bili pozitivni na novi soj.

On je apelovao na ostale putnike koji su stigli ove nedelje iz Južne Afrike da se takođe testiraju. De Jonge nije odbacio mogućnost da se uvedu još jače mere koje bi važile i za vreme Božića.

Ranije u toku dana, jako policijsko prisustvo bilo je primetno u istočnom gradu Najmehenu, uoči zabranjenog protesta protiv antikovid mera. Policija je saopštila da je uhapsila ili oterala nekoliko ljudi tokom provera na putevima ka gradu.

Širom Evrope, zemlje se suočavaju sa pikom novog talasa, te prijavljuju i rekordne cifre među novozaraženima, ali i među preminulima. Austrija je, da podsetimo, od ponedeljka uvela potpuno zaključavanje i vakcinisanih i nevakcinisani.