Svijet

NAJGORA RUSKA KATASTROFA U ZADNJIH 10 GODINA: Broj žrtava u sibirskom rudniku porastao na 57, uhapšen direktor (VIDEO)

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Najmanje 57 osoba je poginulo u najvećoj katastrofi koja je zadesila Rusiju u poslednjih deset godina

Incident je počeo tako što se u četvrtak zapalila ugljena prašina u ventilacionom oknu, napunivši sibirski rudnik dimom, od čega je preminulo 11 ljudi.

Do noći, neuspjela operacija da se dođe do desetina nestalih ili zarobljenih rudara pretvorila se u tragediju, nakon što se nekoliko spasilaca navodno ugušilo.

Izvor hitne pomoći rekao je jednoj novinskoj agenciji da "niko nije ostao živ". Većina od 285 ljudi u rudniku Listvjažnaja, u regionu Kemerovo, oko 3.500 kilometara istočno od Moskve, pobegla je neposredno nakon incidenta, oko 08:35 po lokalnom vremenu u četvrtak.

Zvaničnici su rekli da je 49 rudara odvezeno u bolnicu sa povredama. Neki od njih su pretrpjeli trovanje dimom, a četvorica su u kritičnom stanju.

Desetine rudara nisu uspjele da pobjegnu nakon prvobitnog incidenta, ali su spasilačke operacije morale da budu obustavljene nakon što je u rudniku otkriven opasno visok nivo metana, što je izazvalo strah od mogućih eksplozija.

Jedna od spasilačkih ekipa tada nije uspjela da izađe iz rudnika. Kasnije su pronađena tijela trojice spasilaca, čime je zvanični broj poginulih porastao na 14.

Kasno u četvrtak, nekoliko izvora je ruskim medijskim agencijama reklo da se ne očekuje da će više preživjelih pronađeno i da je broj poginulih porastao na preko 50, uključujući ukupno šest spasilaca.

Prema poslednjim informacijama, ukupan broj žrtava ove nesreće u rudniku je 57. Tri osobe, uključujući direktora rudnika, uhapšene su zbog navodnih sigurnosnih propusta.

Tagovi