Svijet

ŽIVJELA KROZ TRI VIJEKA: Kažu da je bila najstarija na svijetu, evo čemu je pripisala svoju dugovječnost (VIDEO)

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Žena za koju se vjeruje da je poslednja preživjela osoba rođena u 19. vijeku umrla je u ponedeljak u, navodno, 124. godini života.

Izvor: YouTube/Printscreen/GMANetwork

Franciska Suzano, od milja poznata kao Lola Iska, umrla je u ponedeljak uveče u svom domu u gradu Kabankalan na Filipinima.

Lokalne vlasti kažu da je Franciska bila najstarija osoba na svijetu, čime je nadmašila prethodnu rekorderku za dvije godine. Smatra se da je Ginisova knjiga rekorda ispitivala dokumente u septembru, ali da je Franciska umrla prije nego što su mogli nezavisno da potvrde njenu starost.

 U knjizi rođenih Kabanklana stoji da je Fransiska Susano rođena 11. septembra 1897. godine, godinu dana prije nego što se Španija odrekla vladavine nad Filipinima i prodala je SAD.

To je takođe bila godina kada je izmišljen sladoled u kugli i kada je Markoni poslao prvi radio prenos preko mora. Vjerovalo se da je tajna Lolinog dugog života ishrana koja se sastoji uglavnom od povrća, sa malo mesa i bez svinjetine.

Takođe je rekla da su bezalkoholna pića takođe igrala veliku ulogu u dostizanju tako zrele starosti, prenosi "Sun". Džejk Karlin Gonzales, službenik za javno informisanje Kabankalana, rekao je da uzrok Loline smrti tek treba da se utvrdi.

Najstarija žena na svetu
Izvor: Youtube/GMANetwork

Rekao je za filipinski "CNN" da će preminula biti testirana na Covid-19, ali da se za sada smatra da nije imala simptome virusa.