Ekonomija

SPAJIĆ: OD SEZONE MILIJARDU EURA!  EVO ŠTA PREDVIĐA KAPITALNI BUDŽET!

Autor Gordana Bojanić

Ministar finansija Milojko Spajić rekao je večeras da je Vlada Crne Gore usvojila nacrt budžet za narednu godinu

Izvor: Vlada Crne Gore/Printscreen

On je rekao da je budžet održiv i inkluzivan i da se nada da će u Skupštini biti usvojen.

"Program Evropa sad trebalo bi da uravnoteži situaciju u društvu, planirano je povećanje standarda građana, smanjenje sive ekonomije, izdašnija socijalna davanja", kazao je ministar.

Ministar je rekao će BDP naredne godine biti 5,3 milijarede eura, a da se dobit od sezone projektuje na milijardu eura.

Izvorni prihodi budžeta, kako je precizirao, iznose 1,97 milijardi eura, od čega porezi i doprinosi iznose 1,8 milijardi eura. Izdaci iznose 2,17 milijardi eura, od čega tekuća budžetska potrošnja 1,92 milijarde, a kapitalni budžet 248 miliona eura.

„Deficit je projektovan na 205 miliona eura odnosno 3,87 odsto BDP-a. Otplata duga je nešto manje od 300 miliona eura , a oko 497 miliona eura su nedostajuća sredstva, ali imamo ta sredstva i neće trebati dodatno zaduživanje“, poručio je Spajić.

On je kazao da je za socijalna zaštitu predviđeno 667 miliona ili 40 miliona eura više, za obrazovanje 225 miliona eura ili 18 miliona više, zdravstvo 344 miliona eura odnosno 36 miliona eura više.

„Najviše smo smanjili na opštim javnim službama, od 20 odsto odnosno 163 miliona eura“, dodao je Spajić.

On je kazao da je planirano 117 novih infrastrukturnih projekata i da je za to izdvojeno 248, 3 miliona eura, od čega je 77,2 miliona predviđeno za saobraćaj bez autoputa.

Prema riječima ministra gradiće se bolnice u Pljevljima i Podgorici, atletski stadion, stadion na Cetinju most na rijeci Bojani, 16 vrtića i osam osnovnih šklola, osam sportskih sala, akademija umjetnosti, Filološki fakultet, ulagaće se u ski centre - Kolašin, Cmiljača, Žarski, Hajlu i Durmitor.

Ministar je najavio izgradnju klinike za mentalne bolesti u Podgorici, digitalizaciju u zdravstvu, stomatološke ambulante u svim školama.

Spajić je kazao da je budžetom predviđeno rekordno izdvajanje za vojsku.

"U prosvjeti imamo besplatne udžbenike za osnovce, 5 miliona eura za razvoj sporta. Imamo 16 miliona za dječiji dodatak, povećanje za socijalne slučajeve. Gradiće se novi zatvor u Mojkovcu, planirano je 8 miliona za Fond PIO i 30 miliona za zdravstvo", kazao je ministar.

Predstavnici Ministarstva najavili su da neće mijenjati opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 21 odsto, dok će za usluge hrane i pića u hotelima i restoranima vratiti sa sedam na 21 odsto.

Državni sekretar u Ministarstvu, Janko Odović, objasnio je da to nije povećanje u pravom smislu te riječi, već vraćanje na pretkrizni period.

Spajić je kazao da ipak postoji opcija za zaduženje do 500 miliona, ali da trenutno za tim nema potrebe.

"Mi nemamo potrebu za zaduženjem za narednu godinu, što znači da čitavu godinu možemo da prođemo bez zaduženja. Ako se stvore povoljni uslovi onda bismo to iskoristili ili za rezerve za 2023. godinu ili za vraćanje nekih nepovoljnih kredita iz prošlosti“, naveo je Spajić.

Ministar je kazao da budžetom nisu obuhvaćene koncesije na aerodrome.