Ekonomija

MFSS: U BUDŽETSKOJ REZERVI TRENUTNO 1,42 MILIONA EURA

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

U budžetskoj rezervi trenutno je 1,42 miliona EUR, a novac iz nje se troši zakonito, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Izvor: MONDO/Mario Milojević

Ovogodišnjim budžetom rezerva je predviđena u iznosu od 71,2 miliona EUR. Ta sredstva služe za izmirivanje nepredviđenih ili loše planiranih troškova, dok se dio koristi kao pomoć građanima za liječenje, školovanje i druge namjene.

"U dosadašanjem periodu, sredstva su bila dominantno usmjerena na finansiranje mjera podrške privredi i građanima, kao i za osnivački kapital To Montenegra", kazali su iz Ministarstva.

U tom resoru tvrde da se ne kasni sa plaćanjima podrške koju Vlada obezbjeđuje privrednicima.

"Svi zahtjevi koji su dostavljeni državnom trezoru su realizovani najkasnije u roku od 24 sata", naveli su iz Ministarstva.

Na pitanje o kašnjenju u povraćaju poreza na dodatu vrijednost (PDV) privrednicima, u tom Vladinom resoru su odgovorili da se rješenja koja im po tom osnovu dostavlja Uprava prihoda i carina redovno izvršavaju.

Nije, kako dodaju, bilo kašnjenja ni u izmirivanju obaveza po pitanju isplate uvećanih zarada zdravstvenim radnicima.

"Obračun zarada za zaposlene u zdravstvu ne radi Ministarstvo finansija već samostalno javne zdravstvene ustanove, odnosno Fond za zdravstveno osiguranje. Sve obračunate zarade zaposlenih u zdravstvu izmiruju se pravovremeno", dodali su iz Ministarstva, navodeći da odluke o korišćenju sredstava iz budžetske rezerve objavljuju na sajtu Vlade.

Tagovi