Ekonomija

RADULOVIĆ O "MARŠALOVOM" PLANU: POSLODAVCI NE ŽELE DA DOĐU U SITUACIJU DA OTPUŠTAJU ZAPOSLENE

Autor Jovana Raičević Izvor Dnevne novine

Maršalov plan, koji je nedavno najavio ministar finansija Milojko Spajić, mogao bi da natjera poslodavce da otpuštaju zaposlene, kako bi spasili Saopštio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik hotelske grupacije Montenegro Stars, Žarko Radulović.

Izvor: Promo/Info Biro

On je Dnevnim novinama kazao da je mnogo bolje bilo pojačati kontrole i striktno primijeniti zakon, nego povećavati plate u ovako teškim uslovima poslovanja i tjerati poslodavce da otpuštaju zaposlene, a dio njih da drže radnike neprijavljene, ne što je to njihova želja, nego da bi spasili biznis.

Maršalom planom je predviđeno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura, a prosječne sa sadašnjih 530 na 700 eura.

Radulović smatra da je ideja Spajića bila da povećanjem plata smanji sivu zonu, koja je upravo kada su zarade u pitanju ogromna i to ne samo od sada, već decenijama unazad.

On je Dnevnim novinama rekao da način da se to postigne nije adekvatan trenutku i uslovima poslovanja, te može primorati poslodavce na nepopularne mjere da bi opstali.

“Mi smo u CTU 2012. godine radili neku statistiku koja je pokazala da se oko 120 miliona odliva, bez ijednog centa od tog novca u budžet. Ministar Spajić vjerovatno pokušava da tu sivu zonu u ovom dijelu skrene u legalne tokove. Ali, na ovaj način mislim da 'koljemo vola za dva kila mesa', a mesara je na 50 metara. To mi liči na to. Gledano iz moje perspektive, a sigurno da nijesam usamljen, ovo bi bio veliki udar na kompaniju”, poručio je Radulović za Dnevne novine.

U ovom trenutku, kako je naveo, firma čiji je suvlasnik ima 21 milion eura prihoda godišnje i trebalo bi da taj prihod povećaju za deset miliona da bi mogli da „ispeglaju” nove Vladine mjere o minimalnoj zaradi od 450 eura i prosječnoj od 700 eura.

“Mislim da ovo ipak nije dobar put. Bolje bi bilo da su pojačali i edukovali inspekcijske službenike. To nije nikakva filozofija. Dovoljno je pogledati poreske kartone svakog privrednog subjekta u Crnoj Gori i uporediti ih. Ja, recimo, imam trošak između 8,5 miliona i devet miliona godišnje za plate. Neka pogledaju firme sličnih gabarita i prometa. Ako one plaćaju 500 radnika četiri miliona, tu je već nešto sumnjivo”, objasnio je Radulović za Dnevne novine.

Veliki broj firmi u Crnoj Gori, kako tvrdi, prima radnike na minimalac, toliko ih plaćaju preko računa, a ostatak im daju „na ruke”.

“To je nelojalna konkurencija meni i svima drugima koji rade čisto. Mladi čovjek ne razmišlja puno, što je mladosti i svojstveno. Ali, sve jednog dana dođe na naplatu. On ima 220 eura platu preko računa, a na ruke dobije recimo još 300 EUR ili 400 EUR. I zadovoljan je. Kod mene, recimo, prosjek je 590 eura, plate se dobijaju preko računa, uz sve izmirene obaveze prema radniku i prema državi”, zaključio je Radulović za Dnevne novine.