Ekonomija

CIJENE NADMAŠILE 2019. GODINU: OD DANAS GORIVO SKUPLJE TRI DO ŠEST CENTI!

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Sve vrste goriva od danas su u Crnoj Gori skuplje tri do šest centi, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Cijene eurodizela i lož ulja od danas su veće po šest centi i iznose 1,3 eura, a lož ulja 1,27 eura.

Cijene eurosupera 95 i 98 su veće četiri, odnosno tri centa i u naredne dvije sedmice će iznositi 1,43 eura odnosno 1,46 eura.

Posljednje promjene goriva bile su 28. septembra, kada su poskupili eurodizel i lož ulje.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 25. oktobra, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 26. oktobra.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić juče je, na pitanje o mogućnosti da se smanje akcize na gorivo, saopštio da je prethodno potrebno usvojiti novi zakon o energetici koji bi omogućio markiranje goriva, što je, kako je kazao, preuzelo Ministarstvo kapitalnih investicija.”

To markiranje će omogućiti da znamo koliko je goriva u legalnom prometu i za koliko je moguće smanjiti dažbine a da se ne ugroze prihodi države. Moramo sagledati situaciju na održiv način. Sada povećavamo zarade, što će značajno povećati kupovnu mogućnost građana”, izjavio je Spajić, podsjećajući da cijene energenata kao i nekih osnovnih vrsta hrane rastu zbog dešavanja na međunarodnim berzama.

Tagovi