Ekonomija

ĐUROVIĆ: Preispitati mogućnost smanjenja akciza

Autor Kristina Stevović

Rast cijena goriva nepovoljno utiče na životni standard građana i privredu uopšte, zbog čega bi Vlada trebalo da preispita mogućnost smanjenja akciza kako bi se ublažilo svako poskupljenje goriva na svjetskoj berzi, kazao je potpredsjednik URA-e, Goran Đurović.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

On je kazao da su u tom Građanskom pokretu svjesni činjenice da se radi o globalnom problemu na koji Vlada nema uticaja, ali da globalno poskupljenje gotovo svih sirovina, kao i kanala distribucije, ukazuje na to da se mora povesti računa o mogućnostima korišćenja sopstvenih sirovina i proizvoda koji bi bili alternativa stranim.

„Covid vrijeme u kojem živimo ukazuje na neophodnost većeg ulaganja u domaću proizvodnju kako bi se smanjila zavisnost Crne Gore od uvoza stranih proizvoda. Vlada mora biti svjesna opasnosti turbulentne globalne ekonomske situacije i mora naći način da je prevenira kako bi zaštitila standrad građana i stabilnost privrede“, naveo je Đurović.

On je podsjetio da je u posljednjih 30 godina uništena crnogorska proizvodnja što je uzrokovalo veliku zavisnost od uvoza, a samim tim pokazalo ranjivost države na globalna pomjeranja.

„URA će u narednom periodu insistirati na ulaganje u obnovu proizvodnje kako bi se ta ranjivost smanjila“, poručio je Đurović.

Možda ce vas zanimati