Ekonomija

MEDOJEVIĆ: ZAŠTO EU NE SMETA KORUPCIJA U UGOVORU O AUTU PUTU, A SMETA ŠTO JE UGOVOR SA KINOM?

Autor Jovana Raičević

"Problem sa ugovorima o izgradnji dionice auto-puta Smokovac-Mareševo sa kineskim CRBC i ugovora o kreditu sa kineskom EXIM bankom je što se radi o korupcionaškom ugovoru u koji je ugrađena korupcija od najmanje 500 miliona eura."

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

“I pored vrlo konkretnih dokaza da se radi o veleizdaji zemlje i ogromnoj korupciji na najvišim nivoima vlasti, niko iz EU, i zapadnih ambasada nije rekao ni riječ povodom naših optužbi. Znači korupcija u strateškim ugovorima koje Vlada sklapa sa inostranim investitorima je prihvatljiva i poželjna”, naveo je lider PzP-a Nebojša Medojević.

A onda je ironično dodao da je korupcija sa italijanskom A2A kod kupovine akcija EPCG ok, kao i korupcija oko prodaje Telekoma njemačkom Dojč Telekomu i Mađarskom Mađar Telekomu..

 “Sve je to normalno i u redu za EU. Samo je problem što je ova mega korupcija rađena sa kineskim firmama i bankama. Da je sa zapadnim kompanijama sklopljen isti lopovski i veleizdajnički ugovor, sve bi bilo OK. Licemjerno. Baš EUovski”, ističe Medojević.

On je kazao da je jedino rešenje problema sa kineskim dugom temeljna tehnička, pravna, finansijska revizija i ugovora i realizovanih poslova i utvrđivanje propusta, nezakonitih postupaka, kršenja ugovora, zloupotreba ugovornih olakšica (oslobađanje poreza, akciza i carina) i pokretanje odgovarajućih krivičnih i drugih pravnih postupaka za zaštitu interesa zemlje.

“Ako se u sudskom postupku utvrdi korupcija i organizovani kriminal, ugovori postaju ništavni i ne proizvode pravno dejstvo”, ističe Medojević.

Kako je naglasio, samo je jedan put da se država zaštiti od toksičnih ugovora bivšeg režima koji predstavljaju tempirane bombe za naše javne finansije i stabilnost zemlje.

“Isto rešenje je i za Telekom, kolektor u Budvi, A2A, i za auto-put. Revizija, utvrđivanje nezakonitosti, krivični progon, pravosnažne presude, raskidi ugovora, povraćaj imovine u vlasništvo države, robija za korumpirane bitange koje su u ime države sklapale ovakve veleizdajničke ugovore i konfiskacija korupcionaških nadoknada koje su uzeli za ovu izdaju. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame, presipanje iz šupljeg u prazno i gašenje požara benzinom. Ugovori sklopljeni korupcijom su pravno ništavni i ne proizvode pravne posljedice. Rešenje je prosto. Samo je potrebna politička volja, patriotizam, hrabrost i svijest da radite u interesu države”, zaključuje Medojević.