Ekonomija

MINISTARSTVO EKONOMSKOG RAZVOJA: PRIVREDI BI DO KRAJA GODINE MOGLO BITI DOSTUPNO 150 MILIONA EURA

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ministarstvo ekonomskog razvoja očekuje da bi u četvrtom kvartalu ove godine privredi mogao biti dostupan novac iz kredita Evropske investicione banke (EIB), koji je dio drugog paketa socio-ekonomskih mjera nove izvršne vlasti.

Izvor: MONDO/Mario Milojević

Iz resora kojim rukovodi ministar Jakov Milatović Vijestima je saopšteno da su u toku pregovori sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

"Pregovori sa EIB-om za finansiranje crnogorske privrede u iznosu od 150 miliona eura za naredni trogodišnji period su u toku. Novac koji EIB odobrava je namijenjen finansiranju mikro, malih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Crnoj Gori, ali i subjektima javnog sektora i to za finansiranje investicija i obrtnog kapitala, pri čemu za projekte klimatske akcije mora biti opredijeljeno 30 odsto", rekli su iz Ministarstva.

 Pozitivan ishod pregovora bi, kako su kazali, omogućio da novac iz ove kreditne linije bude dostupan u četvrtom kvartalu ove godine.

Ovaj novac je namijenjen za podršku likvidnosti, finansiranja obrtnog fonda i investicija.

Vlada je u okviru drugog paketa mjera pomoći obezbijedila 40 miliona eura kod Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB). Taj novac će se plasirati posredstvom komercijalnih banaka.