Ekonomija

SINDIKATI TRAŽE DA SE UTVRDI GORNJA GRANICA CIJENA GORIVA! "CIJENE SVE VEĆE, KUPOVNA MOĆ GRAĐANA SVE MANJA"

Autor Gordana Bojanić

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je Vladu da utvrdi gornju granicu cijene nafte i naftnih derivata na način da ona ne može preći nominalni iznos od 1,1 eura po litru.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

„Na taj način bi se stalo na put daljem povećanju cijena, a samim tim i daljem pogoršanju socio-ekonomskog položaja građana“, naveli su iz Unije.

U toj radničkoj asocijaciji smatraju da bi limitiranje gornjeg iznosa bilo najbolje rješenje, jer bi država i u tim tržišnim uslovima prihodovala velika sredstva po osnovu naplate od akciza, koje na naftu i naftne derivate trenutno iznose nestvarnih 60 odsto.

Iz USSCG su poručili da se protive najnovijem poskupljenje nafte i naftnih derivata koje je kruna poskupljenja troškova života u prethodnom periodu.

Oni su kazali da će najnovije poskupljenje goriva usloviti dodatan rast cijena životnih namirnica, prevoza i druge robe i usluga i time prouzrokovati novi udar na ionako osiromašene budžete građana.

„Od januara ove godine cijena nafte i naftnih derivata je drastično porasla, te je krajnje vrijeme da se preispita politika utvrđivanja iste“, smatraju u Uniji.

Kako su naveli, za proteklih šest mjeseci cijena eurosupera 95 je porasla čak 19 centi, sa 1,14 eura na 1,33 eura , a eurodizela 16 centi, sa 1,03 eura na 1,19 eura.

„Ukoliko bi sadašnje cijene nafte i naftnih derivata uporedili sa zemljama okruženja, na primjer Sjevernom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom (BiH), vidjeli bi da su iste u navedenim zemljama niže za više od 20 centi po litru goriva, pri čemu treba imati u vidu da je minimalna zarada u Crnoj Gori najniža u regionu“, dodaje se u saopštenju.

U Uniji smatraju da Vlada, zbog ukupne krize izazvane pandemijom koronavirusa koja je prouzrokovala gubitak radnih mjesta, smanjenje zarada i pad ekonomske i kupovne moći pojedinca i porodica, ne smije da dozvoli dalje urušavanje životnog standarda.

Tagovi