Ekonomija

NIŠTA OD MORATORIJUMA NA KREDITE

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Skupština nije usvojila Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza, kojim je bilo predviđeno da rok za moratorijum na kredite bude tri mjeseca.

Izvor: Youtube/Printscreen/Skupština Crne Gore

Predlog zakona podnijeli su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković.

Predlagač je u Skupšini, prilikom rasprave o tom zakonskom aktu, rekao da su zakon predložili iz više razloga, između ostalog, i zbog stanja crnogorske privrede, dominantno malih i srednjih preduzeća koja su kreditno opterećena, a čije poslovanje je dobrim dijelom narušeno više od godinu zbog pandemije koronavirusa.

Povodom odbijanja ovog predloga, na svom fejsbuk profilu oglasio se Raško Konjević i poručio: “Kolege iz DF i Demokrata nijesu podržale prijedlog. Nažalost, neće biti odlaganja plaćanja kreditnih obaveza za građane i pravna lica koja to žele. A veliki broj građana je u realnoj potrebi posebno onih 20000 koji su ostali bez posla u posljednjih godinu dana i desetine onih kojima su zarade smanjene”

Predlog zakona je predviđao da se na šest mjeseci od 1. maja odloži plaćanje svih kreditnih obaveza bankama po osnovu glavnica, kamata, zatezne kamate, naknada i drugog, odnosno banke bi u ovom periodu ostale bez najznačajnijih prihoda.

Poslanici DPS-a nijesu prisustvovali glasanju za Prijedlog Zakona o moratorijumu.