Ekonomija

"POVLAČIM AMANDMAN RADI DUHA KOMPROMISA, ŽALIM JER JE ODLIČAN ZA CRNU GORU"

Izvor RTCG

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić na današnjoj sjednici Odbora za ekonomiju finansije i budžet povukao je amandman na Zakon o budžetu koji se odnosio na novo zaduženje Vlade u cilju refinansiranja postojećih dugova a pod povoljnijm uslovima.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Tokom prvog dijela sjednice Odbora Spajić je kazao da amandman na Predlog zakona o budžetu predstavlja pravnu pretpostavku za refinansiranje kredita za auto-put po povoljnijim uslovima i dodao da se država neće dodatno zaduživati ni po kom osnovu.

On je, pojansio da je amandman stigao u zadnji trenutak, ali je neophodan zbog predvidivosti, odnosno zato što budžet mora da pretpostavlja kakve se sve eventualnosti mogu desiti u ovoj godini, prenosi RTCG.

„Amandan predstavlja pravnu pretpostavku da ako se nađe način da se refinansira stari nepovoljniji dug koji nas opterećuje i za koji plaćamo 100 miliona godišnje kamata, da se to učini brzo“, rekao je Spajić.

Mogući iznos starih dugova koji bi se mogli refinansirati iznosi do 900 miliona eura.

On je kazao da je Vlada u finalnoj fazi diskusije sa jednom stranom koja je spremna da pomogne oko smanjenja kamate i valutnog rizika.

„U pitanju je kredit za auto-put i postoji jedna evropska strana koja je spremna da ga refinansira po povoljnijim uslovima. Zato u budžetu moramo da imamo tu opciju“, objasnio je Spajić.

Crna Gora se, kako je naveo, neće dodatno zaduživati ni po kom osnovu, niti će dodatno opterećivati svoje bilansno stanje, izdvaja RTCG.

„Koji god kredit da se digne, biće korišćen za refinansiranje starih kredita“, rekao je Spajić.