Ekonomija

SLOVAČKE KOMPANIJE SKLOPILE UGOVORE O ODRŽAVANJU AVIONA TO MONTENEGRO

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

To Montenegro sklopio je dva ugovora o održavanju vazduhoplova sa kompanijama Consolidated Aerospace Industries i Austrian Airlines Technik-Bratislava, saopšteno je Pobjedi iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

Menadžment državne avio-kompanije, međutim, i dalje pregovara o poslovno-tehničkoj saradnji sa stečajnom upravom Montenegro erlajnza (MA), koja bi osim zakupa hangara i alata podrazumijevala i servisiranje aviona, navodi Pobjeda.

Detalji ugovora o održavanju vazduhoplova sa kompanijama iz Slovačke nijesu poznati javnosti. Prema informacijama Pobjede, angažovanje samo jednog mehaničara iz Bratislave košta između 10.000 i 12.000 eura mjesečno.

Izvršni direktor To Montenegra Predrag Todorović je u utorak, 1. juna, ponudio stečajnoj upravi MA 25.000 eura mjesečno za usluge održavanja vazduhoplova i 15.000 eura za zakup hangara, alata i druge imovine.

Ponuda je poslata istog dana kada je Air Montenegro ozvaničio početak letenja i njom je Todorović povećao cijenu zakupa imovine MA u stečaju sa prvobitnih 9.700 na 15.000 eura. To je i dalje ispod realne cijene, budući da se prazan hangar na aerodromu u Golubovcima iznajmljuje za 45.000 eura, ističe Pojeda.

To Montenegro je, prema izvorima Pobjede bliskim Vladi, stečajnoj upravi MA ponudio dvije opcije zakupa hangara i opreme – na mjesec i na pet mjeseci od 1. juna do 1. novembra 2021, uz plaćanje unaprijed.

Predloženo je da MA pruža usluge održavanja aviona To Montenegru na neodređeno vrijeme, počevši od 3. juna, uz otkazni rok od 60 dana. To pod uslovom da MA dobije licencu Agencije za civilno vazduhoplovstvo za održavanje aviona do početka ugovora. U suprotnom, važio bi samo zakup hangara i alata.

Osim hangara, Todorović u zakup traži i kontejner i kompresor oko njega, magacin sa alatnicom, prostor nadstrešnice na vojnoj platformi, kao i prostor nadstrešnice za agregate. Pored toga, planira da zakupi sredstva za opsluživanje aviona, kancelarijski inventar, namještaj ostalih prostorija i IT opremu hangara i objekta ,,stari toranj“. Zakup obuhvaća i motorna vozila reno kilo, reno trafik, reno kangu, dačija doker i tractor solis.

Menadžment To Montenegra i stečajna uprava MA više puta su razgovarali o poslovno-tehničkoj saradnji, a To Montenegro je pripremao i nacrte ugovora koji nijesu potpisani.

U državnoj avio-kompaniji smatraju da je interes MA u stečaju da im ponudi u zakup opremu i hangar jer nema drugog pravnog lica koje bi to iznajmilo. Sa druge strane, stečajna uprava nastoji da sačuva stečajnu masu.

Prethodno je stečajna uprava MA odbila ponudu To Montenegra da im za 9.700 eura daju u zakup hangar, alat i drugu imovinu potrebnu za održavanje vazduhoplova, zaključuje Pobjeda.