Ekonomija

IZVJEŠTAJ DRI: UKOLIKO DOĐE DO NAGLOG ZAGAĐENJA JADRANA, DRŽAVA NEĆE IMATI SPREMNE MEHANIZME DA REAGUJE

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

U slučaju iznenadnog zagađenja Jadrana država neće imati spremne mehanizme da reaguje, proizilazi iz izvještaja Državne revizorske institucije, koja je utvrdila da postojeći sistem zaštite nije efikasan i da su potrebne djelotvornije mjere, piše Pobjeda.

Izvor: MONDO, Mladen Stojović

"Ova revizija dio je šireg projekta u koji su uključene revizorske institucije BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije i Albanije. Da li su ove zemlje spremne da reaguju u slučaju zagađenja, biće poznato 12. maja, kada je planirana prezentacija izvještaja", kazao je za Pobjedu rukovodilac revizije senator dr Branislav Radulović.

Ni nakon devet godina od izrade Nacionalnog akcionog plana za hitno reagovanje u slučaju zagađenja mora sa plovnih objekata, Crna Gora nema materijalno-tehničke niti kadrovske resurse, ne postoji mapa osjetljivosti na izlivanje nafte, a nije sprovođena ni konstantna procjena rizika. Nije revidiran nacionalni plan, nije uspostavljena odgovarajuća koordinacija među onima koji imaju ulogu u tom planu, a nije potpisan nijedan regionalni sporazum za zajedničku reakciju u slučaju zagađenja, ističe Pobjeda.

Nijesu ratifikovani protokoli o sprečavanju i otklanjanju zagađivanja Sredozemnog mora usljed potapanja otpadnih i drugih materija sa brodova i vazduhoplova ni o zagađenju od istraživanja i iskorišćavanja epikontinentalnog pojasa, a više ratifikovanih konvencija čeka na ispunjenje obaveza, zaključuje Pobjeda.