Ekonomija

ROVČANIN: NEĆE BITI REVANŠIZMA DOK SAM JA IZVRŠNI DIREKTOR, EPCG DA UNAPRIJEDI POSLOVANJE U SVIM SEGMENTIMA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Elektroprivreda mora u svim segmentima da unaprijedi poslovanje, prilagodi ga uslovima države i u saradnji sa Vladom počne investiciono ulaganje u nove energetske objekte, saopštio je izvršni direktor kompanije, Nikola Rovčanin.

Izvor: Youtube/screenshot/demokrate

“U ovoj kompaniji, dok sam ja izvršni direktor, neće biti niti revanšizma niti bilo kakve diskriminacije po osnovu političke, vjerske, nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti i to su principi kojih ćemo se držati i koje ćemo primjenjivati u radu”, naveo je Rovčanin u saopštenju.

On je kazao da svaki segment sistema koji dobro funkcioniše i ostvaruje rezultate biće podržan, ohrabren i ojačan da nastavi u pravcu daljeg unaprijeđenja rada. Takođe, svaki segment koji ne zadovoljava i postiže nedovoljno dobre ili negativne rezultate biće, kao što je to prirodno, profesionalno i logično, promijenjen kako u organizacionom tako i u kadrovskom smislu.

“Poslovna politika kompanije biće u potpunosti na kolosjeku koji je trasirala nova Vlada u svim segmentima, a taj smjer je jedina garancija unaprijeđenja i ubrzanog puta ka punopravnom članstvu naše zemlje u Evropsku uniju (EU)”, rekao je Rovčanin.

On je kazao da EPCG nastavlja sa subvencijama za socijalno ugrožene kategorije stanovništva kao i sa popustom za redovnost plaćanja.

 “Zalagaću se da strateški cilj kompanije mora biti adekvatno praćenje socioekonomske situacije građana, tako da ćemo i u tom smjeru donositi odluke o uspostavljanju balansa između tržišnih cijena na berzi i socioekonomske situacije, naročito vodeći računa o kategorijama osjetljivih potrošača”, dodao je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, ono što naročito građani očekuju, otvoriće temu preispitivanja politike subvencija za električnu energiju iz obnovljivih izvora energije i ostalih naknada koje opterećuju račune, naravno u zoni nadležnosti, i, u saradnji sa državnim organima, doći do najboljih mogućih rješenja.

“Moram da konstatujem da je Termoelektrana (TE) Pljevlja dovedena pred gašenje i u takvom statusu ostavljena novom rukovodstvu. U skladu sa članom 73 Zakona o industrijskim emisijama obavijestio sam Ministarstvo kapitalnih investicija o broju radnih sati TE za prošlu godinu, kao i zbirno od 2018. godine”, naveo je Rovčanin.

TE Pljevlja je, kako je ocijenio, temelj i oslonac energetskog sistema i ona mora da nastavi sa radom. O njenom značaju najbolje govore činjenice, da ukoliko bi prestala sa radom u ovoj godini, EPCG bi morala da uveze oko 70 miliona EUR električne energije kako bi pokrila predviđenu potrošnju konzuma, a uz dodatne troškove prekograničnih prenosnih kapaciteta, taj iznos bi dostigao i okvirno 80 miliona EUR.

“Očekujem pozitivan ishod razgovora nadležnog Ministarstva sa Energetskom zajednicom upravo u periodu redovnog godišnjeg remonta TE Pljevlja, koji je počeo 1. aprila i traje do 1. juna i kada se ona nalazi van pogona, nakon čega bi se obezbijedio nastavak rada i dodatni radni sati. Optimizam temeljim na razumijevanju, značaju TE Pljevlja, izuzetno negativnim posljedicama i efektima njenog gašenja, ali i činjenici da je globalna pandemija negativno uticala i na početak implementacije projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja”, rekao je Rovčanin.

On je kazao da se polako ulazi u realizaciju projekta ekološke rekonstrukcije i uskoro će biti ozvaničen početak radova.

“Uvjeren sam da će TE Pljevlja biti najmodernija i sa jedinstvenom tehnologijom u regionu. U skladu sa ugovorenim obavezama završetak radova očekujem u julu naredne godine”, dodao je Rovčanin.
Izgradnja novih energetskih objekata, sa akcentom na razvoju obnovljivih izvora energije, glavni je cilj novog rukovodstva EPCG.

“Tu nema i ne smije biti dileme. Isto tako, u fokusu naše pažnje je i nastavak revitalizacije postojećih kapaciteta. Jednostavno, moramo sve uraditi da modernizujemo kompaniju, a njeno poslovanje uskladimo sa najvećim evropskim standardima”, saopštio je Rovčanin.