Ekonomija

OČEKUJE SE RAST CIJENA ULJA U NAREDNOM PERIODU, ŠEĆER POSKUPIO ZA DESET ODSTO

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Cijena litra suncokretovog ulja iz Srbije od prošle godine je porasla 30 odsto, pa je od 1,15 EUR stigla do 1,49 EUR, koliko trenutno iznosi.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Predstavnica kompanije Voli, Olivera Lakonić, kazala je Pobjedi da se, prema najavama proizvođača, u narednom periodu očekuje dalji rast cijena tog proizvoda.

Cijene ulja povećali su i proizvođači iz Hrvatske, ali je taj rast bio nešto niži i iznosio oko 20 odsto. Kada je riječ o brašnu, još u januaru je, prema riječima Lakonić, jedan dobavljač povećao cijenu deset odsto, ali u posljednje vrijeme nije bilo nikakvih promjena u odnosu na to.

Šećer je, međutim, poskupio za deset odsto.

Na pitanje Pobjede zbog čega je došlo do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, Lakonić je saopštila da je, kada je riječ o trgovinama, razlog bio rast nabavne cijene.

“Svakako da je uticaj pandemije na rast cijena globalno pitanje, pa se ne možemo u tom pogledu posmatrati izdvojeno od ostatka svijeta”, navela je Lakonić i dodala da do poskupljenja određenih proizvoda nije došlo samo u Voliju, već na kompletnom tržištu.

Zato, prema njenim riječima, potrošači ne usmjeravaju nezadovoljstvo na taj lanac, jer im je jasno da je porast cijena uslovljen nabavnom cijenom. Uočljive su promjene u ponašanju potrošača, pa je nakon prvog talasa pandemije u martu prošle godine, kada je bila pojačana trgovina i pravljenje zaliha, uslijedio period pada potrošnje. Sada kupci racionalizuju trgovinu i trude se da jednim dolaskom u market obezbijede više namirnica.

“Imajući u vidu da u Voli marketima ni u periodu pojačane trgovine određenih namirnica nije bilo nestašica, potrošači imaju povjerenja u to da ćemo im obezbijediti kontinuitet snabdijevanja i strah nije prisutan”, kazala je Lakonić.

Na pitanje zbog čega je došlo do povećanja cijena, Gabrijela Nedović iz kompanije Mesopromet je objasnila da se maloprodajne cijene mijenjaju u odnosu na promjene nabavne od dobavljača.

“Zašto dobavljači povećavaju nabavne cijene, bolje je pitati njih. Ono što je logično jeste da je razlog rast cijena sirovina koje koriste za proizvodnju”, smatra Nedović.

Da su sve djelatnosti, uključujući i trgovinu i dalje pod uticajem pandemije, smatraju u kompaniji Merkator u okviru koje posluju marketi Idea. Oni nijesu precizirali da li je u njihovim marketima došlo do poskupljenja i u kojoj mjeri, ali su kazali da uprkos izazovima koje je donijela pandemija, preduzimaju sve mjere kako bi potrošačima omogućili jednako pristupačne cijene.

“Ukoliko je i došlo do promjena određenih cijena, to je isključivo posljedica povećanja nabavnih kod dobavljača, odnosno proizvođača. Glavni uzroci promjena u nabavnim cijenama na širem nivou ogledaju se u globalnom povećanju berzanskih cijena samih artikala i sirovina, ali i povećanju cijena prevoza i energenata”, saopštili su iz Merkatora.

Tagovi