Ekonomija

KOMBINAT ALUMINIJUMA NAPUSTILO 37 RADNIKA?

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Iz Kombinata aluminijuma u stečaju ovih dana otišlo je 37 radnika, koje je do sada za rad u fabrici angažovala kompanija Uniprom KAP, saznaje Pobjeda.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Prema saznanjima Pobjede, od 37 radnika sedam je dobilo otkaz, odnosno više nije bilo potrebe za njihovim radom u firmi, dok su se ostali prijavili dobrovoljno za odlazak.

U narednom periodu će, kako se dodaje, biti još prekobrojnih, jer kompanija Uniprom nema potrebu za toliko zaposlenih u fabrici.

Vlasnik Uniproma, nikšićki biznismen Veselin Pejović, najavio je početkom marta na sjednici skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, na kojoj se razmatrao položaj radnika u KAP-u, da će prekinuti radni odnos sa 600 zaposlenih u toj kompaniji, što će državu koštati oko deset miliona EUR, koliko će biti neophodno za isplatu otpremnina.

To je bila njegova reakcija na izjave pojedinih članova parlamentarne Komisije i uopšte činjenicu da su odlučili da razmatraju situaciju u KAP-u ističući da su nenadležni, jer on nije privatiziovao tu firmu, već kupio njenu imovinu u stečaju.

Pejović formalno-pravno nema veze sa radnicima, koji nijesu ni zaposleni u Uniprom KAP-u, već ih je angažovala stečajna uprava, odnosno stečajni upravnik Veselin Perišić zahvaljujući poslovno-tehničkoj saradnji između Uniproma i stečajne uprave.