Ekonomija

EPCG: SOLARNA ELEKTRANA SPREMNA ZA PROIZVODNJU

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Solarna elektrana na krovu i parkingu upravne zgrade Elektroprivrede u Nikšiću spremna je za proizvodnju elektične energije, saopštili su iz kompanije.

Izvor: Promo/Logo epcg

Oni su dodali da su svi radovi završeni kvalitetno i na vrijeme, kao i da je energetski inspektor odobrio probni rad elektrane.

Izgradnja solarnih izvora energije EPCG počela je u novembru, poslije sveobuhvatnih stručnih analiza i odluke menadžmenta da, kroz realizaciju projekta pod nazivom Energetska obnova i adaptacija upravne zgrade, taj objakat učini energetski neutralnim.

Menadžer projekta Sreten Gojković kazao je da su solarne elektrane na upravnoj zgradi prvi dio projekta čiji je krajnji cilj obezbjeđenje dovoljnih količina električne energije za pokrivanje potrošnje u tom objektu.

 „Izgradnja solarnih elektrana na parkingu i krovu upravne zgrade pripada prvoj fazi projekta i na taj način će se obezbijediti oko 40 odsto energije za pokrivanje energetskih potreba tog objekta, što je na nivou oko 500 hiljada kWh električne energije godišnje“, rekao je Gojković.

Na krovu upravne zgrade i parkingu EPCG postavljano je preko hiljadu solarnih panela, a vrijednost prve faze projekta procijenjena je na oko 600 hiljada eura.

Izvršni rukovodilac Direkcije za IMS i opšte poslove EPCG, Olga Radović, saopštila je da je instalacijom solarnih panela, uz primjenu i ostalih mjera energetske efikasnosti predviđenih glavnim projektom, moguće dobiti energetski neutralan objekat.

„Potpunom realizacijom projekta koja podrazumijeva i rekonstrukciju upravne zgrade, uz primjenu mjera energetske efikasnosti, dobićemo prvi veliki energetski neutralan objekat u Nikšiću i među najvećim u Crnoj Gori. Pozitivni efekti energetske obnove upravne zgrade EPCG, osim finansijskih, ogledaju se i u smanjenju emisije ugljen dioksida, što će se dodatno obezbijediti i uvođenjem električnih vozila“, navela je Radović.

EPCG je već nabavila dva električna vozila, a planirana je veća zastupljenost takvih automobila u voznom parku. U međuvremenu su ugrađena četiri punjača za električna vozila uz instaliranje kapaciteta koji će omogućiti izgradnju još auto-punjača.

Završetkom cjelokupnog projekta godišnja ušteda potrošnje električne energije biće oko 140 hiljada EUR. Realizacijom projekta stvaraju se uslovi za dobijanje sertifikata energetske efikasnosti, što predstavlja dokaz da je objekat u skladu sa međunarodnim standardom ISO50001, kao i normama predloženim zakonom iz te oblasti.