Ekonomija

RADULOVIĆ: CRNA GORA MORA HITNO UVESTI LOKDAUN OD 3 SEDMICE, snižavanje stope oboljevanja preduslov početka sezone

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Crna Gora mora hitno uvesti lockdown od tri sedmice, kazao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović i dodao da bi glavna sezona mogla početi sredinom juna ako se do 1. maja snizi stopa obolijevanja.

Izvor: Promo/Info Biro

"Ukoliko najkasnije do 1. maja uspijemo da snizimo stopu obolijevanja, onda možemo očekivati da eventualno sredinom juna krene glavna sezona koja donosi i najviše novca. Ako to uspijemo, onda ćemo, koliko-toliko, amortizovati posljedice pandemije", saopštio je Radulović Vikend novinama.

On je dodao da će zima koja slijedi biti jako teška, jer se ulazi u drugu godinu pandemije, odnosno nefunkcionisanja privrede.

Radulović je rekao da je predstavnicima Nacionalne turističke organizacije (NTO), na nedavno održanom sajmu u Moskvi, stavljeno do znanja da Crna Gora mora staviti epidemiju pod kontrolu.

“To su poruke najmoćnijih turoperatora, koji dovode 90 odsto ruskog tržišta u Crnu Goru. Eksplicitno nam je rečeno da o Crnoj Gori do 1. maja uopšte ne razmišljaju. Ako se nakon tog datuma poboljša epidemiološka situacija, razmišljaće da Crnu Goru od sredine juna uvrste na listu putovanja”, objasnio je Radulović.

Izvor: YouTube/Fishing Bu2

On smatra da je opasna teza da se vakcinacijom rješavaju svi problemi, jer su njeni efekti mjerljivi u roku od pola godine do godinu.

"U ovoj sezoni kratkoročno ne rješava ništa. Sve i da je sprovedena vakcinacija jedan odsto, pet odsto, pa i 30 odsto stanovništva, ovogodišnju predsezonu smo izgubili", kazao je Radulović.

On je dodao da je jedini način da se Crna Gora pripremi za glavnu sezonu i postsezonu da se uvedu rigorozne mjere, koje će se striktno poštovati, a njihova primjena ozbiljno kontrolisati.

"Nijesam siguran da će postojeće mjere dati rezultat, imajući u vidu kako se donose i sprovode. Radi se stihijski. Ovo kao da je neko stalno presipanje iz lijevog u desni džep i obratno", naveo je Radulović.

On je rekao da je neophodno hitno uvođenje lockdowna od tri sedmice, jer se već kasni.

"Da smo to učinili sredinom februara, danas bismo bili blizu nivoa koji nam je potreban za funkcionisanje privrede. U toku lockdowna država mora da restruktuira i sinhronizuje rad komunalne policije i inspekcijskih službi", saopštio je Radulović.

On smatra da je neophodna rigoroznija kontrola primjene mjera, ali i strožije kazne za nepoštovanje.

"Mislim da je to jedini lijek za naš mentalitet. Svjedoci smo gdje nas je dovelo oslanjanje na ličnu svijest i savjest", kazao je Radulović.

On smatra da je gubitkom Montenegro Airlinesa sezona skraćena na 90 dana, jer je Crna Gora zahvaljujući toj avio-kompaniji imala i pred i post sezonu.

"Sada zavisimo od stranih kompanija koje lete početkom juna i završavaju letove u septembru. To je ta sezona – prije i poslije nula. Greška je napravljena, a cijena previsoka", rekao je Radulović.

On je dodao da u krizi poput ove, Crna Gora turistima nikako ne smije da bude daleko.

"Sve me asocira na neki alibi za ToMontenegro. Novi avio-prevoznik na tržištu neće imati značajne mogućnosti ni brojem aviona, ni kao novo preduzeće. To je nemjerljiva šteta, a vrijeme će pokazati kolika će biti stvarna cijena tog poteza", saopštio je Radulović.

On je ocijenio da je pomoć države nesporno limitirana i da je nerealno očekivati da ona riješi dubioze.

"Potreba za pomoći će svakodnevno rasti i to neće biti samo turističke agencije, hoteli i restorani, već svi u lancu. Da bi se ograničile te potrebe, država mora da stavi pod kontrolu epidemiju i da nam omogući da počnemo da radimo i preživimo", saopštio je Radulović.

On smatra da je nemoguće ostvariti 50 odsto sezone iz 2019. godine