IZ SKUPŠTINE SAOPŠTILI

ČEKA SE DA VLADA DOSTAVI ZAVRŠNI RAČUN BUDŽETA

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Predlog zakona o završnom računu budžeta za 2019. godinu još nije dostavljen u skupštinsku proceduru, saopštili su iz Skupštine Crne Gore.

Izvor: MONDO/Mario Milojević

Dosadašnja praksa pokazuje da se Predlog zakona o završnom računu budžeta razmatra zajedno sa godišnjim izvještajem o revizijama i aktivnostima Državne revizorske institucije (DRI). U ovom trenutku, u skupštinskoj proceduri se ne nalazi Predlog zakona o završnom računu za 2019. godinu, imajući u vidu da je pomenuti predlog arhiviran izborom nove Vlade, odnosno završetkom mandata prethodne“, kazali su Danu iz Skupštine.

Oni su dodali da je neophodno da Vlada dostavi Skupštini Predlog zakona o završnom računu za 2019. godinu i odredi predstavnike koji će učestvovati u radu parlamenta i njegovih radnih tijela, nakon čega bi se stvorile formalne pretpostavke da se taj akt razmatra.

Dan nije iz Ministarstva finansija dobio odgovore kada će Skupštini ponovo biti predat Predlog zakona o završnom budžetu za 2019. godinu, s obzirom na to da je predloženi dokument arhiviran promjenom Vlade, a da ga je prethodna dostavila prošle godine.

Njime nije odgovoreno ni na pitanja da li će se taj dokument usvajati na sjednici Vlade, hoće li ga predati zajedno sa predlogom budžeta za ovu godinu ili prije, te da li realizuju preporuke DRI, kojih je bilo 44 za završni račun budžeta za 2019. godinu.

DRI je Vladi, na čijem je čelu bio Duško Marković, prvi put dala negativno mišljenje na reviziju pravilnosti. Vrhovna revizija je Vladi dala 44 preporuke, a kako je nedavno ukazao Institut Alternativa (IA), te preporuke je Skupština uvijek usvajala kao svoje u vidu zaključaka i time dodatno obavezivala Vladu na sprovođenje i izvještavanje.