Ekonomija

BOJANIĆ: UPRAVA EPCG NEZAKONITO TROŠI NOVAC, ODUGOVLAČE SA SJEDNICOM BORDA DIREKTORA

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Uprava Elektroprivrede (EPCG) troši novac mimo pravilnika i Statuta, a predsjednik borda direktora te kompanije, Đoko Krivokapić obavlja nezakonito tu funkciju, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

Izvor: Vlada Crne Gore

On je kao neke od razloga u dopisima Privrednom sudu naveo i da je zahtjev za održavanje vanredne Skupštine akcionara EPCG za smjenu borda i izbor novog upućen 25. decembra i morala je biti zakazana u narednih 30 dana, a ne 11. februara za 16. mart.

Bojanić je to naveo u odgovorima na zahtjev Borda EPCG upućen Privrednom sudu kojim traže zabranu Skupštine akcionara o njihovoj smjeni zakazane za 25. februar, kao i u svom zahtjevu zašto od Privrednog suda traži da se Krivokapiću i izvršnom direktoru EPCG Igoru Noveljiću oduzmu pečati, prenose Vijesti.

Bord direktora EPCG je tražio zabranu održavanja Skupštine akcionara koju je zakazala Vlada, tvrdeći da im nije ostavljen rok od 30 dana da je sami zakažu. Bojanić u odgovorima navodi da je njima zahtjev upućen na vrijeme ali da su ga samo u svojim knjigama zaveli tek 11. januara.

On je naveo da je privremena mjera koju traži EPCG nedopuštena jer se ide ka tome da društvo spriječi svoje akcionare da održe vanrednu skupštinu akcionara, kao i da je zahtjev apsurdan i zlonamjeran jer ako bi bio prihvaćen, Vlada kao vlasnik 99,6 odsto akcija u EPCG godinama ne bi mogla da ostvari svoje pravo za sazivanje i održavanje skupštine akcionara.

Bojanić je kazao da je nadležna Agencija utvrdila da Krivokapić nezakonito obavlja funkciju predsjednika borda EPCG od 5. oktobra 2017. godine, kada je istovremeno bio i član borda Prve banke.

“Imamo situaciju da predsjednik Odbora direktora nezakonito obavlja svoju funkciju, a da pritom sa druge strane aktivno koordiniše opstrukciju održavanja vanredne Skupštine akcionara na kojoj je zakazana njegova smjena”, naveo je Bojanić.

On je kazao da će isplate novca i pojedina plaćanja biti predmet posebnih ispitivanja nadležnih državnih organa.

Bojanić je rekao da je u ime Vlade 25. decembra tražio od Odbora direktora EPCG da zakažu vanrednu Skupštinu akcionara u što hitnijem roku, a da je 30. decembra dobio dopis u kojem iz EPCG potvrđuju prijem zahtjeva i traže da im se dostavi zaključak Vlade “jer ga ne mogu naći na sajtu”.

On je naveo da je zahtjev istog dana bio objavljen na sajtu u skladu sa uobičajnom praksom Vlade, a da su ga naknadno poslali EPCG i poštom.

Bojanić je kazao da je EPCG taj zahtjev u svom djelovodniku zavela tek 11. januara, i da smatraju da im od tada teku rokovi od 30 plus 30 dana za održavanje sjednice.

Ovim se, kako je kazao, jasno pokazuje namjera da se odugovlači sa zakazivanjem sjednice i ne postupa po zahtjevu svog većinskog vlasnika.