SOCIJALNI SAVJET

PODRŽALI POVEĆANJE MINIMALNE ZARADE

Autor Jovana Raičević

Članovi Socijalnog savjeta, koji se sastoji od predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca, podržali su predlog povećanja minimalne zarade o kojem će se u Skupštini raspravljati 18. februara.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je istakap da je ustavno pravo svakog poslanika da predloži zakon ili drugi akt, ali da svojim prisustvom pokazuje otvorenost prema procesu dijaloga koji treba da nas vodi ka izbalansiranim mogućnostima i potrebama.

On smatra da je ostavljeno dovoljno prostora i vremena da se o izmjenama zakona razgovara u Socijalnom savjetu, imajući u vidu da iste stupaju na snagu 1.jula.

Premijer Zdravko Krivokapić je naglasio da Socijalni savjet treba da bude mjesto uravnoteženja svih naših ciljeva.

Ova Vlada će 2021. godinu proglasiti godinom socijalne pravde, a najvažnija je socijalna pravda, koja treba da stigne do svih porodica i svakog pojedinca. Odluke moraju biti dugoročne, a takve odluke se donose samo na osnovu analize činjenica i stanja, na bazi mogućnosti, a ne samo želja. Svakako je dobra poruka povećanje iznosa minimalne zarade, ali zakonodavac u konsultacijama sa Vladom i na osnovu preporuka socijalnih partnera treba da procijeni najbolji momenat”, kazao je Krivokapić