Ekonomija

VLADIN PAKET MJERA PODRŠKE GRAĐANIMA I PRIVREDI: U narednom periodu veći fokus na razvojnim mjerama

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Novi paket mjera podrške građanima i privredi osmišljen je u cilju očuvanja privrednog potencijala, održanja likvidnosti i nivoa zapošljavanja, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović.

„Riječ je o paketu podrške privredi i građanima koji je, prije svega, kriznog karaktera, a koji je proizašao iz intenzivnog dijaloga koji smo imali sa privredom. Paket je kreiran promptno, jer je moralo brzo da se odreaguje. Ovo nije razvojni paket, sve mjere su postavljene tako da se u kratkom periodu pruži podrška, kako bi se na najbrži način omogućilo privredi da prebrodi ovaj period godine koji je težak i u redovnim uslovima poslovanja“, rekla je Lipovina-Božović agenciji Mina-business.

Novi paket mjera podrške građanima i privredi, koji je Vlada nedavno usvojila, vrijedan je oko 160 miliona EUR, i kreiran je kako bi se sačuvao privredni potencijal i obezbijedio okvir za uspješne mjere oporavka u narednom periodu.

„Time ćemo stvoriti dobru osnovu za privredni rast u narednom periodu, uz optimizam da će epidemiološka situacija biti povoljnija“, smatra Lipovina-Božović.

Prema njenim riječima, u pitanju je vrlo dobro osmišljen krizni paket sa ciljem da se održi likvidnost privrede, pruži podrška održavanju nivoa zaposlenosti, ali i podstaknu nova zapošljavanja. Takođe, ovim paketom se u značajnoj mjeri pruža podrška najranjivijim kategorijama stanovništva.

„Kroz određene mjere smo se trudili da posebno podržimo privredu. Takva je, na primjer, mjera koja se odnosi na poreske olakšice koje su namijenjene za nova zapošljavanja, na koju smo posebno ponosni“, ocijenila je Lipovina-Božović.

Ona je kazala da Vlada u narednom periodu namjerava da se više fokusira na razvojne politike, što će svakako zavisiti od epidemiološke situacije u zemlji i opšteg ekonomskog stanja.

„Kroz budžet i program rada Vlade ćemo gledati da novčana sredstva i podršku usmjerimo prema razvojnim politikama“, navela je Lipovina-Božović.

Ona je podsjetila i na najave u vezi sa povećanjem minimalne cijene rada, uvođenjem dječijeg dodatka za djecu predškolskog uzrasta i besplatnim udžbenicima.

„U tom smislu, vjerujem da početak ove godine pokazuje, kako je i premijer rekao, da će ovo biti godina socijalne i ekonomske pravde. Sve ove aktivnosti koje Vlada preduzima su u tom pravcu“, dodala je Lipovina Božović.

Lipovina-Božović je dodatno istakla da će se, u narednom periodu, u okviru Socijalnog savjeta koji čine predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata, razmatrati mnoga važna pitanja vezana za tržište rada.

Ona smatra da kreiranje mjera koje će stvoriti poslovni ambijent, koji pruža institucionalnu i pravnu sigurnost domaćim i stranim subjektima, predstavlja jedan od važnih prioriteta koji će podstaći dalji razvoj ekonomske aktivnosti.

„Podsjetila bih da je nedavno formiran Bord direktora nove kompanije ToMontenegro i vjerujem da je svima jasno na koji način je on izabran i od kakvih se profesionalaca sastoji. Neki od njih su došli iz inostranstva da pomognu svojoj zemlji u njenom ekonomskom razvoju. Slično su uradili i mnogo ministri u Vladi“, navela je Lipovina-Božović.