Ekonomija

SPAJIĆ: Pomoć djeci je najbolja investicija, nejasno je kako to prethodnici nisu uvidjeli

Autor Adela Mulić Izvor mondo.rs

Za manje od dva mjeseca ispunjeno obećanje – fiskalno odgovoran dječiji dodatak iz budžeta, saopštio je danas ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

On je najavio da će naredni koraci, uz saradnju sa UNICEF-om, biti obezbjeđivanje besplatnih udžbenika i uvođenje poreskih olakšica za kupovinu opreme za bebe.

“Pomoć djeci je najbolja investicija. Nejasno je kako to prethodnici nisu uvidjeli”, napisao je Spajić na Twitter-u.

Podsjećamo, predstavnici parlamentarne većine podnijeli su predlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima se predviđa da pravo na dodatak za djecu može ostvariti dijete do šeste godine života (30 eura), dijete – korisnik materijalnog obezbjeđenja (44 eura), dijete čiji je roditelj, usvojilac, staralac, hranitelj, odnosno lice kome je dijete povjereno na njegu, vaspitanje i obrazovanje kao korisnik materijalnog obezbjeđenja zasnovao radni odnos na osnovu individualnog plana aktivacije (44 eura), dijete – korisnik dodatka za njegu i pomoć (52 eura), dijete – korisnik lične invalidnine (60 eura) i dijete bez roditeljskog staranja (60 eura).

Predviđeno je da pravo na dodatak za djecu ima troje djece u porodici, a, izuzetno, obezbjeđuje se i djeci koja su rođena kao dvojke, trojke i sl. nezavisno od broja djece.