Ekonomska aktivnost u Crnoj Gori manja za više od 430 miliona eura

MILATOVIĆ: Odluka o zaduženju PRAVOVREMENA I ISPRAVNA

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Odluka Vlade da o izdavanju obveznice bila je ispravna i pravovremena, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, pišu "Vijesti".

Izvor: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

On je objasnio da je da je ekonomska aktivnost u Crnoj Gori u trećem kvartalu 2020. godine bila manja za više od 430 miliona eura u odnosu na isti period prethodne godine, navode "Vijesti".

Istovremeno, kako ističu "Vijesti", naša država je zabilježila najveći pad ekonomske aktivnosti u poređenju sa svim drugim zemljama u Evropi, i to u iznosu od 27 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

"Nakon ovakvih podataka - Crnoj Gori bi vrlo teško bilo da sada izađe na međunarodno tržište kapitala, i pozajmi novac - potreban da vrati skoro 400 miliona eura dugova koji dolaze na naplatu u 2021. godini i finansira predviđeni budžetski deficit, a da ne govorim o novcu potrebnom za investicije u razvojne projekte", naveo je Milatović.

U takvoj situaciji bi, kako je naglasio, imali samo dvije opcije:

"Da uđemo u jako težak aranžman sa MMF-om ili da tražimo bilateralne kredite (koji dolaze sa političkim uslovima). I naravno treću opciju (skoro pa nezamislivu) da kao zemlja uđemo u ne-servisiranje otplate dugova (ili plata i penzija). Nadam se da je sada jasnija odluka Vlade iz prve sedmice našeg mandata o izdavanju obveznice, kao i njena ispravnost i pravovremenost", zaključio je Milatović.