Ekonomija

SINDIKATI: Radnici NISU BILI OBAVJEŠTENI NA VRIJEME o gašenju MA

Autor Jovana Raičević Izvor Dnevne novine

Socijalni dijalog između nacionalnih reprezentativnih socijalnih partnera i novoformirane Vlade još nije uspostavljen, te nije bilo razgovora o pitanju zaposlenih u Montenegro Airlines-u, pišu Dnevne novine.

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

Iz Saveza sindikata je upućen dopis premijeru za sastanak na ovu temu, a iz Unije slobodnih sindikata navode da takvog i bilo kakvog drugog razgovora sa predstavnicima nove vlasti još nije bilo, navode Dnevne novine.

Kraj 2020. godine obilježen je, između ostalog, najavom zatvaranja nacionalne aviokompanije Montenegro Arirlines (MA), nakon čega je postala neizvjesna sudbina 360 zaposlenih i njihovih porodica.

U novogodišnjoj čestitki, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je najavio osnivanje nove nacionalne avio-kompanije “ToMontenegro DOO” koja će kao početni kapital imati ukupno 30.000.000 eura i u kojoj će biti zaposlen dobar dio zaposelnih u staroj kompaniji, ističu Dnevne novine.

“Važno je napomenuti da će dobar dio zaposlenih, i to onih najboljih u MA, biti angažovani i u novoj nacionalnoj avio-kompaniji” kazao je Spajić.

Međutim, ostalo je nejasno pod kojim uslovima će oni biti zaposleni i na koji način će biti zaštićena prava njima i radnicima koji ovim potezom nove Vlade ostaju bez posla.

Podsjećamo, iz Sindikata Montenegro Airlines saopštili su da ni uprava ni predstavnici Vlade nijesu upoznali zaposlene o navedenim namjerama. Predstavnici Sindikata linijskih pilota sastali su se 29. decembra s premijerom Zdravkom Krivokapićem i ministrom kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem, nakon čega je predsjednik Sindikata Nikola Ivanović saopštio da Vlada još nema rješenja za isplate zarada i ostaliih naknada zaposlenima u MA, naglašavaju Dnevne novine.

IZ SSCG UPUTILI DOPIS PREMIJERU

Da je u ovom slučaju došlo do izostanka socijalnog dijaloga, potvrdili su i sagovornici Dnevnih novina. Kako je kazao generalni sekretar Saveza sinidkata Crne Gore Duško Zarubica, oni su prije Nove godine povodom novonastale situacija poslali dopis premijeru sa zahtjevom da se održi sastanak na temu zaposlenih u MA.

“S obzirom na posljednja dešavanja sa nacionalnom avio-kompanijom, poslali smo dopis premijeru kako bi se održao sastanak na temu položaja zaposlenih u MA. Smatramo da je važno da se povrati socijalni dijalog. Potrebno je aktivnije raditi u Socijalnom savjetu” naveo je Zarubica.

Međutim, u Uniji slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), napominju da do sada uopšte nije uspostavljen dijalog između nacionalnih reprezentativnih socijalnih partnera i novoformirane Vlade, te da stoga nije ni bilo razgovora na temu planiranih aktivnosti Vlade po pitanju zaposlenih u MA, ocjenjuju Dnevne novine.

“Ukoliko, međutim, sličnih situacija kakva se trenutno dešava u MA bude i u preduzećima u kojima USSCG ima svoje članstvo, neminovno ćemo se truditi da cjelokupan proces bude transparentan i da sindikat od samog starta bude uključen kako bi ti procesi proizveli najmanje moguće negativne posljedice po zaposlene”, kazali su u Uniji čiji je genralni sekretar Srđa Keković.

STRAHOVANJA ZAPOSLENIH OPRAVDANA

Oni naglašavaju da su, imajući u vidu najnovija dešavanja u vezi sa situacijom u Montenegro Arilines-u, strahovanja zaposlenih za njihov budući radni pa samim tim i ekonomsko-socij alni položaj opravdana, pišu Dnevne novine.

“Donošenje odluke o bilo kojoj vrsti statusne ili druge promjene na nivou jednog preduzeća podrazumijeva brojne prethodne radnje kada je u pitanju, prvenstveno, informisanje zaposlenih, ali i iznalaženje načina za njihovo zbrinjavanje, odnosno očuvanje što je moguće više radnih mjesta. Istovremeno, Zakon o radu sadrži brojne, imperativne obaveze za poslodavca koji namjerava da pristupi kolektivnom otpuštanju. U svakom slučaju, budući da zatvaranje određenog privrednog subjekta na najdirektniji način pogađa upravo zaposlene, to je i logično da se ovako važne odluke mogu donijeti isključivo uz prethodno informisanje zaposlenih o istima, o njihovim pravima, obavezama i posljedicama koje takva odluka proizvodi u praksi”, jasni su u Uniji.

Oni ističu da tamo gdje postoje registrovani sindikati, poslodavci i Vlada imaju “nespornu obavezu da u cjelokupan proces statusne izmjene preduzeća neposredno uključe predstavnike sindikata i na taj način osiguraju da će sve informacije, od značaja za taj proces, biti dostupne blagovremeno i u punoj mjeri svim zaposlenima”, ocjenjuju Dnevne novine.

“U zavisnosti od toga koji mehanizmi budu planirani (da li potpuno gašenje, likvidacija, stečaj, pripajanje, restruktuiranje, itd.), zavisiće u konačnom i prava zaposlenih, odnosno njihovo zbrinjavanje. Proglašenje tehnološkog viška, odnosno prestanak potrebe za radom zaposlenog podrazumijeva, prvenstveno, isplatu odgovarajuće otpremnine, ali i namirenje svih drugih novčanih potraživanja iz rada i po osnovu rada koja su zarađena, a nijesu isplaćena (zarade, doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, naknada štete za neiskorišćeni godišnji odmor,…)”, ističu iz Unije i napominju da isto važi i za slučaj dobrovoljne likvidacije preduzeća.

NOVI VLASNIK IMA OBAVEZU DA PREUZME SVE ZAPOSLENE

Ukoliko se, pak, radi o spajanju, preuzimanju ili sličnom pravnom poslu, u tom slučaju, kako navode u Uniji, stepen zaštite zaposlenih je, makar na godinu, najsigurniji, budući da novi vlasnik, odnosno poslodavac, ima obavezu da preuzme sve zaposlene koje zatekne na radu i omogući im ostvarivanje svih prava koja su do tada imali, kao i obavezu da najmanje godinu dana poštuje kolektivni ugovor ukoliko j e isti zaključen na nivou preduzeća koje doživljava statusnu i drugu promjenu, ocjenjuju Dnevne novine.

“Ovako krupne odluke, mora pratiti opsežna analiza, dijalog sa zaposlenima i sagledavanje svih posljedica koje iste sa sobom nose, sa posebnim fokusom na to da ne smijemo dozvoliti stvaranje nove armije nezaposlenih, ali ni socijalnih slučajeva. Upravo ovakve situacije pokazuju i dokazuju koliko je važno sindikalno organizovanje i udruživanje, odnosno postojanje autentičnih sindikalnih organizacija koje su se snagom svog autoriteta nametnule poslodavcima kao nezaobilazan subjekat sa kojim su dužni voditi dijalog i informisati ga o svim planiranim i trenutnim aktivnostima koje na posredan ili neposredan, odnosno direktan ili indirektan način, mogu uticati na položaj zaposlenih”, zaključuju u Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, zaključuju Dnevne novine.