Ekonomija

KRAJ! NEMA POZITIVNOG RJEŠENJA ZA MONTENEGRO AIRLINES! OSNIVA SE NOVA KOMPANIJA!

Autor Gordana Bojanić

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio je danas da nema rješenja za opstanak Montenegro airlines-a i da će Vlada osnovati novu kompaniju.

Izvor: Vlada Crne Gore


Bojanić je kazao da uz svu dobru volju ne mogu da donesu pozitivnu odluku za MA.

"Gledali smo stanje, razgovarali poslednjih 15 dana, zvali kompanije u regionu, zvali konsultante iz inostranstva, ali ne možemo da donesemo nijednu zakonitu odliku a da bude u korist produženja života MA. U vrlom skorom roku nastupiće stopiranje saobraćaja MA", rekao je Bojanić i dodao da su Vladi vezane ruke odlukama Agencije za zaštitu konkuretnosti i Odbora direktora.

"Koliko sjutra ćemo krenuti u osnivanje nove kompanije koja će biti u vlasništvu države i biće operativna do početka naredne turističke sezone", rekao je Bojanić.

Miodrag Vujović iz Agencije za zaštitu konkurencije kazao je da oni nisu nadležni u dijelu kontrole trošenja budžetskih sredstava.

"Mi moramo imati kompletne podatke od 2012. godine da bi mogli da damo svoje mišljenje koje je relevantno za dalje odlučivanje o sudbini kompanije i da bi dobili pozitivno mišljenje EU. Državna pomoć se može dodijeliti samo dva puta. MA nije smio dobiti pomoć do 2022 godine. Kroz izvještaje je konstantovano da je MA dobio 12,7 miliona u 2018. i 2019. godini što nije zakonita pomoć. U 2019. godini je dobio i dodatnih 6 miliona. Ovih dana Agencija je dobila informaciju da je Ryanair dostavio podatke EU, da je MA dobio znatno veća sredstva od dozvoljenih", kazao je Vujović i dodao da Ryanair traži da se ispita da li je bilo državne pomoći.

Vujović je kazao da prema regulativi EU, MA ne može da dobije državnu pomoć jer je poslovala sa gubitkom i prije krize.

"Pomoć se daje kompanijama koje su prije pandemije bile profitabilne. Pomoć su dobile mnoge evropske kompanije koje su poslovale u plusu prije krize", rekao je Vujović.

"Ovo je nabolji primjer spržene zemlje. Teška situacija sa toliko radnika koji će izgubiti posao. Formirana je nova radna grupa za formiranje nove avio kompanije. Planirali smo te izdatke, odvojena su sredstva za tu namjenu. Odmah ćemo analizirati poslovanje MA, izabraće se linije koje su profitabilne i koje su u skladu sa interesima Crne Gore", rekao je Milojko Spajić ministar finansija i socijalnog staranja.



Bojanić je kazao da od 2016. zaposlenima u MA nijesu plaćeni doprinosi, a da im plate kasne nekoliko mjeseci.

"Za budžet će gašenje koštati 50 miliona eura. Zaposleni će dobiti dio koji ih sleduje, a dio ljudi će preuzeti ta nova kompanija. Ali sve je to neizvjesno jer zavisi koliko će nam vremena trebati. Svjesni smo situacije ali ruke su nam vezane. Uskoro će sve biti jasnije, ali u svakom slučaju iće će se po proceduri kako predviđa zakon", rekao je Bojanić.

Spajić je kazao da je u poslovanju MA bilo dosta nelogičnosti.

"Kompanija nije mogla da leti , a svi dugovi kreditorima su bili vraćeni. Prvi put vidim takvo poslovanje, neko će morati da odgovara", rekao je Spajić.

Bojanić je kazao da je država dala MA 43 miliona, a ako se utvrdi da je pomoć dodijeljena nelegalono taj novac će morati da se vrati.

"Sa MA ne može ništa više da se radi, nove opcije su moguće sa novom kompanijom, sa MA ne", rekao je Bojanić i dodao da je najvjerovatniji scenario da će MA ići u stečaj pa u likvidaciju.

"Pokrenuo sam zahtjev za razrješenje svih sedam članova Odbora direktora Elektroprivrede. Razlog je nedomaćinsko poslovanje. U daljem postupku, do sjednice Skupštine, predložićemo novih sedam članova Odbora", kazao je Bojanić.