Ekonomija

VLADA “BRZINOM SVJETLOSTI“ PRIBLIŽILA CRNU GORU EVROPSKOM STANDARDU ŽIVOTA?

Autor Nikoleta Vukčević

Ministar ekonomije Jakov Milatović u analizi iz 2018. godine predvidio je da će Crnoj Gori, prema optimističnom scenariju, biti potrebno 40 godina da dostigne evropski nivo. Premijer nagovijestio 4 godine.

Izvor: MONDO

U studiji “Zapadni Balkan u tranziciji” urađenoj za potrebe Evropske banke za obnovu i razvoj, čiji su autori ministar ekonomije Jakov Milatović i Peter Sanfi, šest zemalja Zapadnog Balkana, mađu kojima i Crna Gora, suočava se sa glavnim izazovima usklađivanja sa evropskim standardima, prije svega zato što aktuelni prosječni BDP po glavni stanovnika iznosi polovinu prosjeka 11 zemalja EU (Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunja, Slovačka i Slovenija) i samo četvrtinu najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope.

Prema optimističnom scenariju, kako ministar navodi u analizi iz 2018. godine, zemlje regiona, među kojima je i Crna Gora, uspjeće da dosegnu životni standard EU za nešto manje od 40 godina, dok pesimistički scenario ukazuje da će se to desiti tek za 200 godina.

"Potpuno usklađivanje s prosjekom životnih standarda zemalja EU može trajati mnogo decenija".

Da podsjetimo, suprotno ovome, mnogo optimističniji je bio premijer Zdravko Krivokapić, koji je u svom ekspozeu naglasio da bi volio da za četiri godine učini Crnu Goru sličnom Luksemburgu, što bi značilo da će Vlada biti 10 do 50 puta efikasnija u reformama.

Ko će biti u pravu, premijer ili ministar ekonomije ostaje nam da vidimo.