Ekonomija

VLADA I MORT IZMIJENILI JAVNI POZIV

Autor Adela Mulić Izvor Vijesti

Javni poziv koji se u jednom dijelu mijenja je objavljen 18. avgusta, a zahtjevi MORT-u za subvenciju kamate se mogu podnositi do kraja ove godine.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/ksenija18kz

Vlada i Ministarstvo održivog razvoja su izmijenili javni poziv za dostavljanje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda za reprogram kredita u turizmu, pa se osim za kredite koji su uzeti kod poslovnih banaka i Investiciono- razvojnog (IRF) fonda mogu dostavljati zahtjevi za subvenciju kamate i za kredite koji su uzeti kod međunarodnih finansijskih institucija.

To su krediti koji su uzeti kod Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Razvojne banke Savjeta Evrope, Njemačke razvojne banke i Svjetske banke.

Javni poziv koji se u jednom dijelu mijenja je objavljen 18. avgusta, a zahtjevi MORT-u za subvenciju kamate se mogu podnositi do kraja ove godine.

U trećem državnom paketu za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa jedna od mjera pomoći turističkom sektoru je subvencionisanje kamatne stope.

"Ovim je omogućeno da, u skladu sa zahtjevom Privredne komore, za subvenciju mogu aplicirati domaći privrednici, ako zadovoljavaju i druge pozivom predviđene kriterijume i korisnici kredita kod međunarodnih finansijskih institucija i to Evropske banke za obnovu i razvoj , Evropske investicione banke , Razvojne banke Savjeta Evrope, KfW banke i Svjetske banke" saopšteno je iz Vlada odlazećeg premijera Duška Markovića koja je usvojila bez održavanja sjednice veći broj raznih akata