Ekonomija

CBCG: Prihod od stranih turista manji za 880 miliona eura

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Prihod Crne Gore od inostranih turista od početka ove godine do kraja septembra iznosio je 100 miliona eura, dok je u istom periodu lani vrijedio 978 miliona, pokazuju novi podaci Centralne banke o platnom bilansu sa inostranstvom, pišu Vijesti.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Inostrani prihod od turizma je najznačajnija stavka u obračunu izvoza roba i usluga koji, prema metodologiji Uprave za statistiku - Monstat, čini trećinu vrijednosti bruto-domaćeg proizvoda, navode Vijesti.

Zbog drastičnog smanjenja prihoda u najvažnijoj ekonomskoj grani, ukupni pad ekonomije mogao bi biti blizu cifre od 20 odsto. To bi gurnulo i javni dug države na oko 100 odsto BDP-a.

Izvoz usluga za ovih devet mjeseci bio je 491 miion eura, dok je prošle godine za isti period vrijedio milijardu i po, ističu Vijesti.

Crna Gora zbog velikog uvoza roba jedino u trećem kvartalu (jul, avgust i septembar), ima pozitivnu stavku kod salda roba i usluga upravo zbog većeg prihoda od stranih turista. Lani je za ova tri mjeseca izvezeno roba za 120 miliona, a usluga za 927 miliona, dok je istovremeno uvoz roba vrijedio 690 miliona eura i usluge 178 miliona. Tako da je ukupan saldo bio pozitivan za 179 miliona.

U trećem kvartalu, koji nosi crnogorsku ekonomiju, izvoz roba vrijedio je 97 miliona eura a usluga 201 milion, dok je uvoz roba bio 510 miliona a usluga 111 miliona. Tako da je ukupan saldo sada negativan za 323 miliona eura. Samo ova stavka će imati negativan uticaj na kvartalni BDP u iznosu od 502 miliona, što je 30 odsto prošlogodišnje vrijednosti BDP-a u ovom periodu od 1,63 milijarde, naglašavaju Vijesti.

Monstat će sredinom decembra saopštiti koliko je iznosio pad BDP-a u trećem kvartalu (jul, avgust i septembar), ali je već jasno da će on biti značajno veći od 20,2 odsto, koliko je iznosio pad ekonomije u drugom kvartalu.

BDP će imati pad i zbog smanjenja drugih stavki - lične potrošnje domaćinstava i bruto investicija u osnovna sredstva, pišu Vijesti.

Neto strane direktne investicije za period januar-septembar iznosile su 345 miliona eura i veće su nego u istom periodu prošle godine, kada su vrijedile 227 miliona eura.

Na ovaj rezultat je uticao veliki rast zaduživanja firmi u Crnoj Gori od svojih “majki firmi” (vlasnika) iz inostranstva sa 235 miliona, u istom periodu prošle godine, na ovogodišnjih 312 miliona. Smanjen je i odliv investicija sa 364 na 161 milion eura.

Direktne strane investicije u kompanije i banke smanjenje su sa 206 na 92 miliona eura, dok je ulaganje stranaca u nekretnine smanjeno sa 130 na 72 miliona, zaključuju Vijesti.

Tagovi