Ekonomija

U luku BAR uplovio još jedan kruzer

Autor Jovana Raičević Izvor CdM

U barsku luku jutros je uplovio “Norwegian Spirit“, kruzer poznate kruzing kompanije NCL koji plovi pod zastavom Bahama, piše CDM.

Izvor: MONDO/Anto Baković

Uplovljavanje 267 metara dugog kruzera privuklo je veliku pažnju građana Bara, koji su kamerama i foto-aparatima svojih mobilnih telefona ovjekovječili ovaj, u 2020. godini veoma rijedak trenutak, navodi CDM.

Prema saznanjima portala Feral.bar, kruzer je uplovio u Bar samo sa posadom, i biće vezan na gatu II AD Port of Adria u takozvanoj raspremi, svojevrsnom brodskom “zimovniku” u trajanju do 91 dan.
Kompanije pribjegavaju slanju brodova u raspremu u vremenu kada nisu uposleni, a pandemija koronavirusa ove godine faktički je isključila iz saobraćaja kompletnu kruzing flotu, ističe CDM.
“Norvegian Spirit” plovi od 1998, prvih šest godina za”Star Cruises”, a od 2004. za NCL, koja je u rekonstrukciju kruzera ove godine uložila 100 miliona dolara. Na svojih 14 paluba prima 1.996 putnika o kojima brine 965 članova posade.

U raspremi, na brodu se nalazi minimalan broj članova posade, neophodan za njegovo osnovno održavanje.

U barskoj luci, na Gatu V AD Luka Bar, od 11. novembra, već je u raspremi feribot “Vronski”, nekadašnja Baranima dobro poznata”Visterija” koja je početkom XXI vijeka držala linije između Crne Gore i Italije.

“Vronski” plovi od 1978, vije zastavu Kipra, vlasnik broda je “Novogorod shipping”, a brod je dug 131, 6 metar, zaključuje CDM.

Tagovi